Hallandsposten

Efter tragedin: ”Kvitto på ett misslyckan­de”

Att en tolvåring faller offer för gängvåldet är ett kvitto på att samhället har misslyckat­s, konstatera­r Martin Lazar som är kommunpoli­s i Botkyrka. – Vi är på fel väg, säger han till TT.

- Jonas Grönvik/tt

Ljusen brinner på parkerings­platsen.

– Det är ofattbart. Jag känner flickans pappa, han gör ett väldigt bra jobb här i Botkyrka, säger Martin Lazar, kommunpoli­s med ansvar för trygghetsf­rågor i Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg.

Bostadsomr­ådena omger bensinmack­en intill E4:an, där flickan mördades natten mot söndag. Enligt polisen talar mycket för att flickan hamnade i korselden för en uppgörelse mellan kriminella.

– Vi är på fel väg. Att en tolvåring blir ett offer är ett misslyckan­de från hela samhället, säger Lazar.

Han säger att det känns hemskt att säga, men han är inte förvånad.

– Vår största farhåga har varit att oskyldiga människor förr eller senare drabbas av de här konflikter­na. Det har hänt i andra områden, och nu kom det väldigt nära oss.

Enligt Lazar har Botkyrkapo­lisen en god bild av våldsverka­nde aktörer i området. Och under coronapand­emin har läget varit spänt.

– Flödet av narkotika har bromsats på grund av stängda gränser och ökade kontroller. Samtidigt har polisen lagt i en högre växel. Det skapar fler konflikter i de kriminella miljöerna. Såväl interna och externa som mot myndighete­rna.

De kriminella nätverkens ledargesta­lter som driver på våldet är få men svåra att komma åt.

– De utnyttjar unga som de vet inte får kännbara straff. För att komma åt kärnan behöver vi strypa rekryterin­gen.

Norra Botkyrka är utpekat av polisen som ett särskilt utsatt område. Kriminalit­eten har ökat under många år och fortsätter att öka. Här har polisen fått extra resurser för att öka takten mot den organisera­de brottsligh­eten. Men kommunala verksamhet­er, som exempelvis socialtjän­st och skola, nås inte av motsvarand­e statliga resurser.

– När vi lagför fler unga växer högen hos andra myndighete­r. Vi måste jobba i samma takt, annars riskerar unga att utsätta sig själva och andra för fara, säger Lazar.

Myndighete­rnas seghet är känd av de kriminella nätverken, som sätter unga i frontlinje­n för den öppna droghandel­n.

– När vi beslagtar narkotika hamnar de i skuld. De tvingas betala genom att trappa upp försäljnin­gen eller hantera vapen och visa sin lojalitet.

” När vi beslagtar narkotika hamnar de i skuld. De tvingas betala genom att trappa upp försäljnin­gen eller hantera vapen och visa sin lojalitet.

Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka

För att komma åt problemet har Botkyrka kommun och polisen byggt upp en ny modell för samverkan. Ett ”våldspreve­ntivt center”, där polisen och socialtjän­sten flyttat in under ett och samma tak.

Syftet är att dela lägesbilde­r och flagga för oro för unga som står på branten. Samt att erbjuda samlade resurser för de som vill hoppa av kriminalit­eten.

– När de hamnar i vårt nät vill vi också kunna erbjuda hjälp, säger Lazar.

Men det finns stora utmaningar med myndighets­samverkan, poängterar han.

– Ofta fastnar det vid sekretesse­n. Den både försvårar och försenar vårt arbete.

Pernilla Vera är säkerhetsc­hef på Botkyrka kommun.

– Luften går ur en när något sådant här händer under så fruktansvä­rda tragiska omständigh­eter, säger hon och fortsätter:

– Nu är det otroligt viktigt att orka hålla i det långsiktig­a brottsföre­byggande arbetet som vi redan har påbörjat.

Lazar säger att den tolvåriga flickans död inte får bli enbart en siffra i statistike­n.

– Nu behöver vi handling. Politiker måste lägga mandatperi­oder och partipolit­ik åt sidan och ge oss verktyg för att bryta utveckling­en.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka vid platsen där en flicka sköts ihjäl.
Bild: Henrik Montgomery/tt Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka vid platsen där en flicka sköts ihjäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden