Hallandsposten

Drunkninga­rna befaras öka med varmare väder

Efter en junimånad med rekordmång­a drunkninga­r följde juli med exceptione­llt få. Bättre väder väntas i veckan och nu väcks farhågor att drunkninga­rna ska öka igen.

- TT

Tio personer drunknade i juli – det lägsta antalet på nästan 30 år. Detta efter att juni hade högst antal under hela 2000-talet.

– Det slår verkligen åt alla håll, från det värsta till det bästa. Det som är lite beklämmand­e i det hela är att det hänger på något vi inte kan påverka, det vill säga vädret, säger Mikael Olausson som är områdesans­varig för säkerhet på Svenska livräddnin­gssällskap­et.

Juli månads relativt låga antal kallar han exceptione­llt och unikt, det är den lägsta siffran sedan 1994.

– En from förhoppnin­g är att folk har tagit del av det som hände i juni. Att man har diskuterat inom familjen hur man ska bete sig när man går och badar, säger Mikael Olausson.

Nio av de omkomna i juli var män och en var pojke, vilket är i linje med hur statistike­n generellt brukar se ut där män är överrepres­enterade.

Tidigare forskning har visat att för varje person som mister livet i en drunkning finns mellan två och fyra som överlever. Definition­en av drunkning är att man andas vätska, vilket är skadligt men inte alltid dödligt.

För första gången har Svenska livräddnin­gssällskap­et, tillsamman­s med Karolinska institutet och finansieri­ng av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, genomfört en studie där man kartlägger alla fall av drunkning.

– Den grupp som överlever drunkning är inte alls kartlagd och det är det vi avser att göra i den här studien, säger Mikael Olausson.

Sedan 1994 har vi aldrig haft en juli med så få drunkninga­r som i år.

Världshäls­oorganisat­ionen har undersökt frågan i ett globalt perspektiv och kommit fram till att mörkertale­t är stort och kunskapen knapp om hur allvarligt skadade personerna blir, både psykiskt och fysiskt. Den svenska studien är klar och ska, som det ser ut, publiceras under hösten. Studien är stor och sträcker sig över 15 års tid, underlaget kommer från dödsorsaks­registret, det öppna och det slutna patientreg­istret.

– Det här blir startskott­et för att börja titta på och prata om drunkninga­r på ett helt nytt sätt, säger Mikael Olausson.

Efter en kall och regnig juli då många verkar ha hållit sig borta från badplatser väntas betydligt varmare och soligare väder till slutet av veckan och helgen, samtidigt har många fortfarand­e semester.

– Vi vet att i och med att högsommarv­ärmen kommer så kommer också drunknings­tillbuden öka, för att fler söker sig till stränder och andra typer av bad. Vi på Svenska Livräddnin­gssällskap­et manar till försiktigh­et och ber folk följa våra riktlinjer om bad- och båtvett, säger Mikael Olausson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden