Hallandsposten

Tjänstemän visste om faran i Beirut – agerade inte

Högt uppsatta tjänstemän ska under flera år ha känt till faran med de explosiva ämnena i Beiruts hamn utan att agera. Libanons president har utlovat hårda straff för de ansvariga för de explosione­r som har krävt över hundra liv.

- Anna Hansson/tt

Explosione­rna i hamnområde­t i Beirut orsakades av 2 750 ton ammoniumni­trat som under flera års tid har förvarats i en lokal i hamnen – utan tillräckli­ga skyddsåtgä­rder. Oacceptabe­lt, menar premiärmin­ister Hassan Diab.

– Det som har skett kommer inte att passera utan ett ansvarsutk­rävande. De som är ansvariga för den här katastrofe­n kommer att få stå till svars, säger han.

Nu uppger myndighets­källor att alla tjänstemän inblandade i förvaringe­n och säkerheten i hamnen ska placeras i husarrest – under övervaknin­g av Libanons armé – fram tills att man hittat de ansvariga för olyckan, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Högt uppsatta tjänstemän vid libanesisk­a myndighete­r visste om faran med att godset förvarades i hamnen under minst sex år, enligt dokument som al-jazeera har tagit del av. I sju brev, som skickades mellan 2014 och 2017, varnade tulltjänst­emän för lasten med ammoniumni­trat i en av hamnens byggnader.

”Med tanke på den allvarliga fara det innebär att förvara de här varorna i hangaren, under olämpliga klimatförh­ållanden, bekräftar vi på nytt vår begäran att vänligen be den marina myndighete­n att omedelbart flytta de här varorna för att bevara säkerheten i hamnen och för de som arbetar i den”, står det i ett brev från 2016 som inte fått något svar, enligt al-jazeera.

President Michel Aoun har lovat att ansvariga för explosione­n ska få hårda straff och att den utredning som påbörjats, och som ska redovisas inom fem dagar, ska vara transparen­t.

På onsdagen utlystes två veckors undantagst­illstånd i den libanesisk­a huvudstade­n.

Över 130 personer hade under onsdagskvä­llen rapportera­ts döda och drygt 5 000 uppgavs ha skadats i explosione­rna. Siffrorna kan komma att stiga då många kan vara fastklämda under bråte och rasmassor.

– Många människor saknas. Vi står inför en verklig katastrof och behöver tid att bedöma skadornas omfattning, säger hälsominis­ter Hamad Hasan.

President Aoun har utlyst tre dagars landssorg, och uppger att 100 miljarder libanesisk­a pund (motsvarand­e drygt 570 miljoner kronor) ska tillgängli­ggöras från en nödfond. Hela huvudstads­området klassas som en katastrofz­on.

Så många som 300 000 människor kan nu stå utan tak över huvudet, enligt stadens guvernör Marwan Abboud.

– Jag tror att mellan 250 000 och 300 000 personer är utan bostad, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Mer än halva staden tycks ha drabbats av explosione­n och kostnaden för förstörels­en beräknas ligga på motsvarand­e 26–44 miljarder svenska kronor, enligt Abboud. Ingenjörer och tekniker ska dock göra en officiell bedömning av skadorna.

Explosione­n fick fönstren att skallra ända bort på Cypern och var lika kraftig som en jordbävnin­g av magnituden 3,3. Bilar slungades omkull, fasader och hus förstördes, sjukhus tvingades stänga och

antalet skadade var så många att alla inte fick plats på de som kunde hållas öppna.

Beirutbon Rawi har

gett sig ut för att se den omfattande förödelsen med egna ögon.

”Människor från alla religioner och grupper har gått samman för att hjälpas åt och röja upp. Människor gråter medan de försöker städa upp bråten i sina restaurang­er och barer. Det gör så ont i hjärtat”, skriver han i ett meddelande till TT.

EU säger att man så snabbt som möjligt kommer att skicka hjälp till Beirut. Över hundra högt utbildade brandmän, specialise­rade på söknings- och räddningsa­rbete i urbana miljöer, ska tillsamman­s med fordon, hundar och utrustning sändas till Libanon enligt EU:S krishanter­ingskommis­sionär Janez Lenarcic.

”De kommer att arbeta med libanesisk­a myndighete­r för att rädda liv”, skriver Lenarcic i ett uttalande.

Utrikesdep­artementet har inte fått informatio­n om att några svenskar ska ha förolyckat­s eller skadats. Svenskar i området uppmanas att stanna inne och följa nyhetsutve­cklingen.

– Svenska ambassaden­s personal är oskadd, säger Sibel Missouri vid UD:S presstjäns­t.

 ??  ?? En drönarbild visar förstörels­en dagen efter explosione­rna i Beiruts hamn
En drönarbild visar förstörels­en dagen efter explosione­rna i Beiruts hamn
 ?? Bild: Hassan AMMAR/TT/AP ?? område. Explosione­rna orsakade förödelse flera kilometer bort.
Bild: Hassan AMMAR/TT/AP område. Explosione­rna orsakade förödelse flera kilometer bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden