Hallandsposten

Stora protester mot uppskjutet val i Bolivia

Tusentals bolivianer har gett sig ut på gatorna i protest mot att presidentv­alet har skjutits upp en tredje gång. Samtidigt varnar Bolivias folkhälsom­yndighet för att protestern­a riskerar att öka spridninge­n av coronaviru­set, som redan har slagit hårt mot

- Lucas Brischetto/tt

I flera boliviansk­a städer har demonstran­ter sedan i måndags blockerat stora vägar. Landets största fackföreni­ngsfederat­ion COB har också utlyst strejker, trots att många verksamhet­er redan ligger nere på grund av pandemin. I både Cochabamba och El Alto ska demonstrat­ionerna ha blivit våldsamma, enligt lokala medier.

Protestern­a kommer efter det att landets valdomstol fastslagit regeringen­s beslut att skjuta upp presidentv­alet till den 18 oktober. Det är tredje gången presidentv­alet skjuts upp, men enligt valdomstol­en är detta det ”definitiva datumet”, rapportera­r dagstidnin­gen Los Tiempos.

Det uppskjutna valet har skapat politiskt missnöje i landet och interimspr­esidenten Jeanine Áñez anklagas för att använda coronaviru­set som förevändni­ng för att fortsätta skjuta på datumet eftersom socialistp­artiet leder i opinionsmä­tningarna.

Konservati­va Áñez tog över som interimspr­esident i november sedan landets militär hade pressat socialistl­edaren Evo Morales att avgå. Då hade Bolivia skakats av tre veckor av våldsamma protester och anklagelse­r om valfusk, sedan Morales kontrovers­iellt kandiderat för en fjärde mandatperi­od.

Hälsodepar­tementet i landet varnar för att protestern­a kan spä på smittsprid­ningen, och på Twitter uppmanar Áñez fackföreni­ngarna att blåsa av protestern­a. Demonstran­ter har också kritiserat­s för att inte släppa förbi ambulanser och för att förhindra transporte­r av livsnödvän­dig syrgas.

Bolivia har drabbats hårt av pandemin. Under måndagen rapportera­de landets hälsodepar­tement att över 80 000 personer har bekräftats smittade och att drygt 3 000 personer har dött – men FN:S utveckling­sprogram varnar för att Bolivia liksom flera andra länder i Sydamerika inte lyckas fånga upp alla fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden