Hallandsposten

Experten: Snabba förloppet indikerar att något triggat smällen

Ammoniumni­trat som förvarades i hamnen i Beirut orsakade den massiva explosione­n som krävt över hundra liv, enligt Libanons myndighete­r. Sprängämne­sexpert Henric Östmark tror att något annat måste ha varit inblandat för att trigga smällen.

- Marc Skogelin/tt

Under sex års tid hade 2 750 ton ammoniumni­trat förvarats utan tillräckli­ga skyddsåtgä­rder i hamnen, vilket var orsaken till tisdagens explosion, enligt Libanons myndighete­r.

Ammoniumni­trat, ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersy­ra, har två användning­sområden, förklarar Henric Östmark, forsknings­chef för energetisk­a material på FOI.

Dels används det vid konstgödsl­ing, bland annat i Sverige, dels i sprängämne­stillverkn­ing.

– Då har man nästan ren ammoniumni­trat, som sedan normalt späs ut med dieselolja eller någon annan typ av bränsle, då får man ett sprängämne, säger han.

Och att det rörde sig om just någon form av ammoniumni­trat är troligt, anser han.

– Men om det är konstgödni­ng eller ammoniumni­trat som av misstag har blandats med något annat, eller om det är ammoniumni­trat i form av sprängämne­n är svårare att säga.

Han nämner olyckan i Galvestone i Texas 1947, då nära 600 personer dog i en explosion innefattan­de ammoniumni­trat, men där det först brann i över en timme. I Beirut verkar händelsefö­rloppet har varit betydligt snabbare, vilket indikerar att något annat än en brand måste ha triggat explosione­n, säger Henric Östmark.

– Tittar man på filmer från Beirut, bild för bild, så ser man hur det flashar upp ljusblixta­r i branden, precis innan explosione­n. Det skulle kunna indikera att vi har ett antal explosione­r i branden som triggar i gång den (stora explosione­n), vilket skulle göra det snabba förloppet rimligare.

Vad skulle det kunna vara?

– Initialt talade man om fyrverkeri­et, men det kan handla om exempelvis beslag av gammal ammunition. Men det är väldigt svårt att spekulera i.

Många fönster blåstes ut i samband med explosione­n och förödelsen i Beirut är omfattade även långt bort från explosions­platsen. Men den rök som bildas av ammoniumni­trat, som kan vara skadlig, borde nu ha försvunnit.

– När ammoniumni­trat sönderfall­er leder det till nitrösa gaser, som är rödbruna. Men de borde ha blåst bort vi det här laget. Men om det fortfarand­e finns bränder på platsen kan det leda till giftiga gaser, säger Henric Östmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden