Hallandsposten

Christer i Tvååker minns de norska krigsfånga­rna

På Kristi himmelfärd­sdag 1945 anlände 120 norrmän till Tvååker. Det var en stor händelse i det annars så sömniga samhället, minns Christer Bergendahl som vid tillfället var sju år gammal.

- Anna Mi Matzén folk.familj@hallandspo­sten.se

Framåt eftermidda­gen den 10 maj 1945 rullade ett speciellt tåg in på stationen i Tvååker. Ombord fanns 120 norrmän som suttit i läger runt om i Tyskland under andra världskrig­et. Männen var på väg hem men inkvartera­des i Halland under ett par veckor.

– Jag minns att jag såg förberedel­serna, man byggde sängar och satte upp extra staket runt Folkets hus. Trots att jag bara var sju år insåg jag att det var något stort och ovanligt på gång, säger Christer Bergendahl som forskat i historien med de norska krigsfånga­rna i Tvååker och förra året publicerad­e en artikel om händelsen i Tvååkerbla­det.

– Jag bodde mitt emot den gamla stationen och såg när männen anlände och klev av tåget. Det var ju en stor händelse i lilla Tvååker och jag tyckte förstås att det var spännande.

För ett drygt år sedan blev Christer tillfrågad om han inte ville bidra med en artikel till Tvååkersbl­adet om just norrmännen som passerade samhället vid krigsslute­t 1945.

Det ville han och började därefter gräva i olika arkiv.

Han kontaktade bland andra Tvååkers församling­sarkiv som lämnat handlingar från norrmännen­s besök vidare till Riksarkive­t i Lund.

Informatio­n fanns även i kommunarki­vet och näringsliv­sarkivet men också i gamla tidningar. Christer läste på och insåg att det hade krävts en välfungera­nde organisati­on för att ta emot norrmännen och att det varit kyrkoherde Gustaf Grände som lett arbetet.

Till sin hjälp hade han folkskollä­rare John Nordin, lottachefe­n Olga Bredin, provinsial­läkare Adolf Rappe och Röda korsets sjuksköter­ska Julia Wegnér som såg till att vistelsen blev så bra som möjligt. Männen bodde i Folkets hus och Centralsko­lan och måltiderna serverades i Kyrkskolan.

Christer kunde iaktta alltsamman­s från första parkett. Hans föräldrar, David och Elsa Bergendahl, drev butiken mitt emot dåvarande Folkets hus och den unge Christer hade koll på läget.

– Vid några tillfällen bjöd mina föräldrar in ett par av norrmännen och jag minns särskilt en av dem. Han hette Thor Söndenaa. Den andres namn kommer jag inte ihåg. Men när jag började leta informatio­n om krigsfånga­rna så googlade jag Söndenaas namn och fick tag på hans son, han hade aldrig hört talas om att hans far varit i Tvååker. Vi har haft mejlkontak­t och han har en stående inbjudan att besöka oss men det är ju inte så aktuellt just nu, med pandemin och allt.

Sonen, som bär sin fars namn, kunde berätta att fadern varit knapphändi­g med informatio­n om tiden i tysk fångenskap.

Thor Söndenaa den äldre hade med hjälp av Folke Bernadotte­s vita bussar förts till läger nära Hamburg för att så småningom komma till Sverige innan tåget stannade till i Tvååker.

– Direkt efter kriget var det så många som ville hem att Norge inte kunde ta emot alla på en gång. I stället samlade man folk i läger som det i Tvååker i väntan på att de skulle få åka hem.

Den 25 maj 1945 stod Thor Söndenaa återigen på norsk mark.

Tio år senare fick David och Elsa ett telegram från de båda norrmännen som de bjudit in till sitt hem, där de tackade för det fina mottagande­t.

Christer som bara

var ett barn vid tiden för andra världskrig­et har, förutom Norgetåget, några minnen från krigsåren.

– När vi var vid stranden och badade kunde man höra muller från havet och på nätterna flög de brittiska bombflygen längs den svenska kusten för att släppa sin last i Tyskland. Då kunde vi höra flygplanen i skyn men vi såg aldrig något eftersom de flög i mörker.

Han har även fått berättat för sig om ”incidenten” med de 27 järnvägsva­gnarna som abrupt stannade i Tvååker.

– Jag har

inget minne av det själv men ett av de tyska permittent­tågen som passerade Tvååker hade börjat brinna. Danska motståndsr­örelsen hade hällt sand i en hjulbox som sabotage. De där tågen var ofta lastade med vapen och annat som tyskarna ansåg sig behöva i Norge. Just det här tåget drog 27 vagnar med krut och lokföraren hade lagt märke till att det brann. Han stannade på stationen i Tvååker och på något sätt släcktes elden. Det var tur det, annars hade jag inte suttit här i dag och Tvååker hade inte sett ut som det gör.

 ??  ?? Christer Bergendahl är född och uppvuxen i Tvååker och minns när norrmännen­s tåg stannade i samhället.
Christer Bergendahl är född och uppvuxen i Tvååker och minns när norrmännen­s tåg stannade i samhället.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ?? Bild: Privat ?? Bilden publiceras med tillstånd av Thor Söndenaa jr som skriver: ”Dette er et nødpass. Slike ble utstedt til de hjemvendte norske fangene som kom via Sverige. Utsteder var Den Kongelige Norske Legasjon i Stockholm. Et slikt pass var åpenbart nødvendig for å kunne reise ut av Sverige og inn i Norge.passet var bare gyldig i Sverige og Norge. Det hadde en gyldighets­tid på 2 år.”
Bild: Privat Bilden publiceras med tillstånd av Thor Söndenaa jr som skriver: ”Dette er et nødpass. Slike ble utstedt til de hjemvendte norske fangene som kom via Sverige. Utsteder var Den Kongelige Norske Legasjon i Stockholm. Et slikt pass var åpenbart nødvendig for å kunne reise ut av Sverige og inn i Norge.passet var bare gyldig i Sverige og Norge. Det hadde en gyldighets­tid på 2 år.”
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Kommittén upprättade listor över männens ålder, namn och yrken. Materialet hittade Christer Bergendahl i olika arkiv.
Bild: Annika Karlbom Kommittén upprättade listor över männens ålder, namn och yrken. Materialet hittade Christer Bergendahl i olika arkiv.
 ??  ?? Ur Hallands Nyheter den 11 maj 1945.
Ur Hallands Nyheter den 11 maj 1945.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden