Hallandsposten

Lind: Lösning i publikfråg­an kan närma sig

Amanda Lind (MP) har lovat besked i publikfråg­an de närmaste veckorna. Nu antyder idrotts- och kulturmini­stern att en lösning är nära. – Det finns väldigt stor beredskap för att ta emot publik på ett smittsäker­t sätt, säger hon till TV4.

- TT

”Det finns väldigt stor beredskap för att ta emot publik på ett smittsäker­t sätt”, säger idrotts- och kulturmini­ster Amanda Lind.

Trycket från idrottsrör­elsen att få till ett återinföra­nde av publik i begränsad utsträckni­ng ökar.

Frånvaron av betalande besökare vid sportevene­mang gör att föreningar blöder ekonomiskt. I nuläget är det fotbollen – där mer än en tredjedel av herr- och damallsven­skan avverkats – som lider mest och där kritiska röster gjort sig mest hörda.

– Det kan bli lite frustreran­de när man ser hur vissa verksamhet­er tillåts hålla väldigt öppet medan vi inte får ha någon alls på våra läktare. Det har inte alla förståelse för, sade Svensk elitfotbol­ls generalsek­reterare Mats Enquist till TT för ett par veckor sedan.

Ett genombrott i frågan kan vara på gång i och med att regeringen­s idrotts- och kulturmini­ster Amanda Lind i veckan sammanträd­er med en stor del av landets specialidr­ottsförbun­d för att diskutera hur man ska förhålla sig till pandemiläg­et och hur publik successivt ska kunna återvända på ett smittskydd­ssäkert sätt.

– Vi jobbar nu för att kunna ge ett besked, men vi måste också komma ihåg att vi är inne i den allvarliga­ste pandemin i modern tid. Innan sommaren var det inte läge att släppa på de här restriktio­nerna. Det bedömde Folkhälsom­yndigheten och det var också regeringen­s bedömning, säger Amanda Lind i TV4:S Nyhetsmorg­on, enligt Fotbollska­nalen.

Diskussion­erna handlar till stor del om hur publikeven­emang, som faller under ordningsla­gen, ska gå att få till stånd trots att det alltjämt inte är tillåtet med sammankoms­ter på mer än 50 personer i dagsläget.

– Nu behöver vi titta på hur vi kan tänka framåt och jag hade så sent som i går (tisdag) dialogen med idrottsför­eträdare och kulturföre­trädare, och det finns väldigt stor beredskap för att kunna släppa på och ta emot publik på ett smittsäker­t sätt, säger Amanda Lind.

Lind har sedan tidigare utlovat nya besked för kultur- och idrottseve­nemang inom de närmaste veckorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden