Hallandsposten

Konstrunda­n flyttas i år till helgen 4–6 september

Den årliga konstrunda­n, som vanligtvis är i gång på våren, flyttas fram till hösten. Förändring beror på något som vi alla känner till vid det här laget – nämligen coronapand­emin.

- Ninni Mikael

Konstrunda­n i Halland brukar som regel arrangeras under Kristi himmelsfär­dshelgen. I år kommer den att i stället hållas helgen 4–6 september.

– I våras hade vi vanliga förberedel­ser, tyvärr satte coronapand­emin stopp för allt och det blev en stor omställnin­g för oss alla i föreningen. Vi har väntat på att restriktio­nerna ska lätta och tittat på hur vi kan anpassa konstrunda­n efter den situation som hela världen är i just nu. Vi hoppas på att det ska bli bättre nästa år och att vi kan återgå till den gamla traditione­n, säger Sabina Gavrilovic, projektled­are för Konstrunda­n.

Skillnaden för i år är att det inte kommer att finnas en fysisk katalog utan den blir digital. Det blir heller inga samlingsut­ställninga­r.

– Vi har jobbat med vår hemsida och utifrån den går det att planera sitt besök efter intresse. Där finns det informatio­n om varje utställare och en karta över var de är verksamma. I stället för fysisk katalog finns den som pdf.

Det är 100 konstnärer som har anmält sig för att medverka i årets konstrunda.

– De kommer under konstrunda­n att ha sina ateljéer och verkstäder öppna för allmänhete­n. Det blir en direkt kontakt med publiken där konstnären själv berättar om sin konst. Det är konstnären själv som får bedöma hur många som kan vistas i lokalen för att undvika trängsel.

Konstnärer­na som medverkar under konstrunda­n är alla verksamma i Halland och har verkstäder och ateljéer runt om i länet.

För att kunna vara med krävs ett medlemskap i föreningen Konstliv Halland, som även är arrangörer.

– I dag är man väldigt öppen med konst och då söker vi efter nya uttryck. Det är inte bara fokus på måleri och den traditione­lla konsten. Vi är ute efter nya impulser och konstnärer som arbetar med alla möjliga material.

I år är det 25 år sedan den första konstrunda­n ägde rum i Halmstad.

– Vi skulle egentligen ha en samlingsut­ställning på Mjellby konstmuseu­m men vi har bestämt oss för att flytta 25-årsjubilee­t till nästa år. Vi hoppas att situatione­n blir bättre tills dess, säger Sabina Gavrilovic.

 ?? Bild: Mårten Samuelsson/arkiv ?? Konstrunda­ns ordförande Sabina Gavrilovic.
Bild: Mårten Samuelsson/arkiv Konstrunda­ns ordförande Sabina Gavrilovic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden