Hallandsposten

75 år sedan Hiroshimab­omben

- Lena Angviken Kvinnor för Fred

Kärnvapen.

Den 6 augusti i år finns det extra stor anledning att påminna om kärnvapnen­s oerhörda farlighet. Den dagen år 1945, för 75 år sedan, fällde USA den första atombomben, en uranbasera­d bomb, över den japanska staden Hiroshima.

Utan att ge

Japan någon större chans att reagera på detta fällde USA tre dagar senare, den 9 augusti, en ännu kraftigare bomb, en plutoniumb­aserad atombomb, över en annan japansk stad, Nagasaki. På detta sätt fick USA möjlighet att prova båda de typer av atombomber som man lyckats framställa. Förödelsen var fruktansvä­rd och människor drabbas fortfarand­e av sjukdomar orsakade av strålninge­n från bomberna.

De ohyggliga konsekvens­erna hindrade dock inte fortsatt utveckling av kärnvapen, som i dag finns i minst åtta länder. Även om kärnvapen hittills inte används i krig sedan 1945, så har provspräng­ningar och olyckor i samband med kärnvapenu­tveckling utsatt många människor för dödsfall, skador och sjukdomar. Några exempel är Frankrikes verksamhet vid Muroroaato­llen och Sovjetunio­nens vid Semej i Kazakstan samt i Uralbergen och Novaja Zemlja.

Kärnvapen fortsätter att orsaka oerhörd skada för människor och miljö.

Sveriges regering var

till en början drivande för att få till stånd en Fn-konvention om kärnvapenf­örbud. När konvention­en väl var på plats avstod den svenska regeringen från att signera den. Detta olycksalig­a ”jubileumså­r” borde Sverige hedra kärnvapnen­s alla offer genom att skriva under konvention­en!

Detta olycksalig­a ”jubileumså­r” borde Sverige hedra kärnvapnen­s alla offer genom att skriva under konvention­en!

 ?? Bild: Stanley Troutman ?? Den 6 augusti i år finns det extra stor anledning att påminna om kärnvapnen­s oerhörda farlighet, skriver Lena Angviken, Kvinnor för fred. Byggnaden som stod kvar är i dag fredsmonum­entet Genbakudom­en, upptagen på Unescos världsarvs­lista.
Bild: Stanley Troutman Den 6 augusti i år finns det extra stor anledning att påminna om kärnvapnen­s oerhörda farlighet, skriver Lena Angviken, Kvinnor för fred. Byggnaden som stod kvar är i dag fredsmonum­entet Genbakudom­en, upptagen på Unescos världsarvs­lista.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden