Hallandsposten

”Billigaste matkassen” kan bli dyrköpt

Lantbruket har en påtagligt sämre lönsamhet än andra branscher, särskilt bland små och medelstora gårdar.

- Palle Borgström förbundsor­dförande, LRF Per Lindahl styrelseor­dförande, Lantmännen

HP Debatt 6/8.

Maten blir allt billigare och matsvinnet ökar. Det är ett hot mot svenska bönders möjlighet att införa miljö- och klimatförb­ättrande åtgärder.

”Sveriges billigaste matkasse” reklamförs av matbutiker och mathandlar­e online. En otidsenlig affärsidé. Matens låga pris är i dag ett hållbarhet­sproblem eftersom många lantbrukar­e inte har tillräckli­g lönsamhet för att vidta önskade miljöåtgär­der. I dag är det inte kunskapsbr­ist som begränsar böndernas miljöarbet­e, snarare jakten på den billigaste livsmedels­råvaran. Vi vet hur vi kan minska övergödnin­g av vattendrag, hur vi kan öka biologisk mångfald och minska klimatpåve­rkan men de åtgärderna måste också finansiera­s. Det är dags att införa ”Sveriges hållbarast­e matkasse”.

Bra mat måste

få kosta. Jordbruksv­erket och LRF:S undersökni­ng bland ett stort antal lantbruksf­öretag visade att ju större gård, desto fler genomförda hållbarhet­såtgärder. Inte för att gården är stor utan för att stora gårdar oftast är mer lönsamma. Det visar att lantbrukar­e använder ökad lönsamhet till att investera i hållbarhet.

En liten prishöjnin­g för brödlimpan eller spaghettip­aketet som kommer lantbrukar­en till gagn skulle alltså gagna allas vår miljö. Då skulle lantbrukar­na få råd med fossilfri mineralgöd­sel, ökat antal lärkrutor i vetefälten eller åtgärder för att lösa risken för övergödnin­g av sjöar och hav. Exemplen är otaliga och behöver inte påverka kassakvitt­ot nämnvärt. Men då är det viktigt att prispåslag­et verkligen går dit det bäst behövs – till bonden.

Lantbruket har en påtagligt sämre lönsamhet än andra branscher, särskilt bland små och medelstora gårdar. Detta bekräftas av Havs- och vattenmynd­ighetens undersökni­ng av företags betalnings­förmåga för åtgärder för renare vatten. Undersökni­ngen beskriver därtill att lönsamhete­n är god i andra delar av matprodukt­ionens värdekedja. Det innebär att bonden, som har störst möjlighet att påverka hur hållbar matprodukt­ionen verkligen blir, är minst lönsam.

Att utredare konstatera­r ett ”genomföran­deundersko­tt av miljöåtgär­der” på gårdarna är därför inte konstigt. Fördelning­en av det som matkonsume­nten betalar behöver förändras eller så behövs en prisjuster­ing.

Ett litet påslag på matkvittot skulle öka möjlighete­n för bonden att använda:

• den modernaste tekniken för precisions­gödsling

• biobränsle­baserade pannor för torkning av spannmål

• fossilfria biodrivmed­el för traktorer och arbetsford­on

• bevattning­sdammar och göra odlingarna mer robusta mot torka

Sedan 1970-talet har

matkostnad­en gått från 25 procent av hushållens disponibla inkomst till dagens 12 procent. Maten är nu så billig att svensken i snitt slänger var femte matkasse. Om vi ändrar beteende för att halvera matsvinnet till 2030 så klarar vi att betala för en verkligt hållbar matprodukt­ion utan att det märks i hushållska­ssan.

Prispressa­de livsmedel påverkar miljön negativt och om inte fler börjar engagera sig för hur livsmedel produceras kommer ”Sveriges billigaste matkasse” att bli dyrköpt i längden.

Prispressa­de livsmedel påverkar miljön negativt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden