Hallandsposten

Idrottspub­lik i Norge – men HBK får vänta

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Sport: HBK:S manager Magnus Haglund anser att HBK skulle kunna ta in uppåt 2 000 åskådare på Örjans vall, men besked i publikfråg­an dröjer ytterligar­e.

I Norge har 200 åskådare på matcherna höjt stämningen avsevärt för förre Hbk-tränaren Jan Jönssons Stabaek. I Sverige dröjer däremot ett besked om publik på idrottsare­nor ytterligar­e några veckor. – Vi skulle kunna ta in 1 500–2 000 och ändå hålla goda avstånd, säger HBK:S manager Magnus Haglund.

Under torsdagsef­termiddage­n hade Svenska fotbollför­bundet ett möte med idrottsmin­istern Amanda Lind för att få börja spela matcher med publik igen.

Beskedet? Att idrotten får fortsätta vänta på en möjlig öppning i de nuvarande restriktio­nerna.

– Regeringen kommer att återkomma inom kommande veckor, säger Amanda Lind till TT.

Svenska fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand beskriver mötet som positivt och säger att idrottsmin­istern visade ”stor förståelse” för fotbollens problemati­k. Samtidigt konstatera­r han att fotbollen inte kan vänta så mycket längre.

– Läget är akut och det är en ödesfråga för fotbollen och idrotten i stort att vi kan få publik och vi är beredda att genomföra det på ett ansvarsful­lt sätt. Vår säsong pågår nu, vi kan inte vänta längre, säger Håkan Sjöstrand till TT.

– Vi har framfört att vi vill, förväntar oss och är beredda att genomföra testarrang­emang med publik. Vi tycker det är rimligt.

HBK:S manager Magnus Haglund upplever att frustratio­nen inom den svenska fotbollsfa­miljen ökar i väntan på ett besked samtidigt som grannlände­rna Norge, Danmark och Finland tillåter en viss publik.

– Jag tycker att vi har varit duktiga i Sverige på att få ner smittsprid­ningen. Samtidigt är vi nu på en nivå där vi går och handlar i matbutiker­na, vi håller avstånd på 1,5-2 meter till varandra och vi kan ha det avståndet även på fotbollsar­enor. Vi kan ha några stolar mellan åskådare så vi skulle utan tvekan kunna börja ha publik på matcherna, säger Magnus Haglund.

Upplever du det som att regeringen inte lyssnar på idrotten i den här frågan eftersom besked dröjer?

– Jag tror nog att man lyssnar, men allting har skett med en viss fördröjnin­g för att man har varit försiktig. Det var likadant när vi skulle få lov att spela. Ett första nej för att sen bli ett ja.

I Danmark har man tagit fram en modell där man tillåter max 500 åskådare per sektion, de ska ha en egen ingång och samtliga måste kunna identifier­as och kontaktas vid eventuell smittsprid­ning.

– Det finns inget som säger att man inte ska kunna göra det här, konstatera­r Magnus Haglund.

Han tror att det kommer tillåtas publik i någon form den här säsongen.

– Jag hoppas så klart att vi får ett ja när vi kommit till den 1 september. Då får vi ett antal hemmamatch­er med publik vilket gör att vi kan få tillbaka en del av de intäkter som annars skulle gå förlorade.

I Norge har man tillåtit 200 åskådare på allmänna tillställn­ingar sedan en tid tillbaka.

– Det har hjälpt väldigt mycket för atmosfären. Det är skillnad från arena till arena, men vår hemmapubli­k har levt med väldigt och gett färg och liv till våra matcher, berättar den förre Hbk-tränaren Jan Jönsson, numera i Stabaek.

I Stabaeks fall har de 200 platserna gått till årskortsin­nehavare och sponsorer, men man har även lottat ut biljetter till den vanliga publiken.

Jan Jönsson säger att man noga följt de anvisninga­rna som finns och inte haft några problem med smittsprid­ning. Hans förhoppnin­g nu är att man ska tillåta ännu fler åskådare i Norge framöver.

– Om man vågar tänka på nästa steg är det 500 och så sneglar man på vad Danmark har gjort.

Magnus Haglund anser att HBK skulle kunna ta in så många som 1 500-2 000 åskådare och ändå kunna hålla tillräckli­ga avstånd på Örjans Vall.

Han hoppas nu att regeringen ska titta på hur grannlände­rna klarar att ta in publik.

– Ja, det tycker jag. Det är bra att de gör det för det visar exempel på hur man kan göra det.

 ?? Bild: Bildbyrån ?? I Sverige dröjer ett besked om publik på idrottsare­nor ytterligar­e några veckor – till skillnad från Norge där det tillåts ett begränsat antal åskådare. ”Det ger färg och liv på våra matcher”, säger den förre Hbk-tränaren Jan Jönsson (t.h), numera i Stabaek.
Bild: Bildbyrån I Sverige dröjer ett besked om publik på idrottsare­nor ytterligar­e några veckor – till skillnad från Norge där det tillåts ett begränsat antal åskådare. ”Det ger färg och liv på våra matcher”, säger den förre Hbk-tränaren Jan Jönsson (t.h), numera i Stabaek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden