Hallandsposten

Nätläkarbe­sök slår hårt mot vissa vårdcentra­ler

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: Under årets sex första månader har Halmstadbo­rna gjort lika många nätläkarbe­sök som under hela 2019. Kostnaden för besöken landar hos vårdcentra­lerna, som dock drabbats väldigt olika.

Halland: Med coronapand­emin har digitala vårdmöten fått ett uppsving i den halländska vården. Men ökningen märks ännu mer hos nätläkarfö­retag som Kry och Min Doktor. Under första halvåret 2020 gjorde halmstadbo­rna 7 441 nätläkarbe­sök, vilket är nästan lika många som under hela 2019. Notan betalas av deras vårdcentra­ler.

– Många känner uppenbarli­gen ett behov av att träffa läkare digitalt, men som det fungerar idag så är det ett bekymmer för oss. Vi får ofta patienter till vårdcentra­lerna som först besökt en nätläkare. Då blir det tydligt att nätläkarna inte ersätter det fysiska besöket och vi får en dubbel kostnad, säger Axel Storckenfe­lt (M), ordförande i närsjukvår­dsnämnden som ansvar för vårdcentra­lerna i Halland.

Som HP beskrivit i ett flertal artiklar har nätläkare, som Kry, Min Doktor och Doktor.se, blivit populära alternativ till att besöka en fysisk vårdcentra­l. De flesta nätläkare kan locka med inga eller låga patientavg­ifter och lägger också stora summor på reklam.

Enligt tidningen Resumé lade nätläkarfö­retaget Kry nästan 96 miljoner kronor på marknadsfö­ring under januari-juni och Doktor.se syns nu på reklampela­re runt om i Halmstad med budskapet ”Hör av dig om det är något”.

– Alla vårdcentra­ler i Halland kan också erbjuda digitala besök, men vi varken kan eller bör lägga våra pengar på att göra reklam för det, säger Axel Storckenfe­ldt, men poängterar att det även finns bra nätläkarbe­sök, där patientern­a får hjälp och inte behöver uppsöka sin vårdcentra­l.

Det kanske inte alla känner till är att kostnaden för hallänning­arnas besök hos nätläkare faktureras Region Halland och i slutändan den vårdcentra­l som man är listad hos. Detta eftersom vårdcentra­len får en fast vårdpeng från regionen för att ta hand om sina patienter och förväntas stå för alla kostnader, inklusive besök hos andra vårdgivare.

– Patienten upplever nätläkarbe­söket som gratis, men kostnaden landar hos vårdcentra­len. Vissa vårdcentra­ler påverkas mer än andra, konstatera­r Axel Storckenfe­ldt.

Enligt statistik som HP gått igenom har de halländska vårdcentra­lerna sedan 2018 fått betala 32,6 miljoner för närmare 70 000 nätläkarbe­sök. Den vårdcentra­l som drabbats minst är Laholmshäl­san i Laholm, som sedan 2018 betalt knappt 69 000 kronor. Värre är det för Vårdcentra­len Kungsbacka, som fakturerat­s över två miljoner kronor.

I Halmstad har Cityklinik­en

högst kostnader för sina patienters nätläkarbe­sök, närmare 1,7 miljoner sedan 2018, följt av vårdcentra­lerna Nyhem, Hertig Knut och Amadeuskli­niken i Söndrum, som alla betalt drygt en miljon kronor.

Och användning­en fortsätter öka. Flera halländska vårdcentra­ler har under januari till juni betalt för lika många nätläkarbe­sök som under hela 2019. Till och med juni låg den samlade notan på drygt 10,4 miljoner.

Statistike­n visar även att Kungsbacka­borna är särskilt benägna att ta hjälp av nätläkare (se faktaruta). Av de tio vårdcentra­ler vars patienter gör flest nätläkarbe­sök, ligger sex i Kungsbacka kommun. I Halmstad gör Cityklinik­ens patienter flest nätläkarbe­sök, följt av de som är listade på Nyhems och Hertig Knuts vårdcentra­ler.

– Man kan spekulera i varför en del söker vård hos nätläkare och andra inte, men vi vet inte säkert. Det kan ha kopplingar till ålder, socioekono­mi eller tillgängli­gheten på vårdcentra­len, men vi har inte undersökt det. Eftersom det är skattepeng­ar som finansiera­r besöken så behöver det hittas en bättre ram för detta, säger Magdalena Barkström, tf förvaltnin­gschef för närsjukvår­den.

– Många gånger är det kanske bara snabbare och enklare, speciellt om man har små barn. Vår ambition är också att möta patientern­a på det sätt som de har behov av, säger Axel Storckenfe­ldt.

Han berättar att Region Halland planerar att utöka sin satsning på digitala vårdmöten.

– Vi politiker har lagt ett uppdrag om att starta en digital vårdcentra­l, som bemannas av våra egna läkare när de inte har något bokat besök. Och man kan redan nu boka digitala möten med den läkare man brukar träffa på vårdcentra­len. Då får man också en kontinuite­t och läkaren kan se i journalen vad som gjorts tidigare, vilket inte nätläkarna kan göra.

– Under hösten kommer vi att arbeta intensivt med att utveckla den digitala vården, som en del av vårt utbud och som ett sätt att öka tillgängli­gheten och flexibilit­eten för våra patienter. Men de fysiska mötena är också jättevikti­ga och det verkar även nätläkarfö­retagen ha insett, säger Magdalena Barkström.

Nätläkarfö­retaget Kry har sedan några månader fysiska vårdcentra­ler i Skåne, Sörmland och Stockholm och kommer genom samgåendet med företaget Helsa att driva ytterligar­e 14 vårdcentra­ler, bland annat en i Laholm.

Sedan ICA blivit delägare i Min Doktor har även de ett 20-tal fysiska vård- och vaccinmott­agningar runt om i landet, inhysta hos ICA Maxi. Dock ingen i Halland.

I april beslutade regionstyr­elsen att Region Halland centralt ska kompensera både sina egna och de privata vårdcentra­lerna för de ökade nätläkarko­stnader under coronapand­emin.

– Nätläkarbe­söken är en stor ekonomisk belastning för vårdcentra­lerna och nu ser vi en ytterligar­e ökning. Att regionen kompensera­r är ett sätt att hjälpa även den här delen av näringsliv­et, sa Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande, då.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden