Hallandsposten

Kontorshus kan bli lägenheter på Söder

Söder: Fem Hjärtan Holding vill bygga mellan 40–70 lägenheter på sin nyinköpta fastighet utmed Fiskaregat­an. I en skrivelse ber de kommunen om hjälp med att driva igenom sina planer.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Fem Hjärtan, som köpt en fastighet på Söder, vill bygga mellan 40 och 70 lägenheter. Bolaget kan tänka sig att bygga om befintliga byggnader, bygga nytt eller en kombinatio­n.

I våras köpte fastighets­bolaget Fem hjärtan Bredsidan 10 av Region Halland för 25 miljoner kronor. Några beslut hade bolaget då inte fattat om vad man ville använda de gamla husen från 1960-talet till. Regionen har tidigare haft kontor i lokalerna.

Men nu står det klart att Fem Hjärtans önskan är att bygga lägenheter. I en skrivelse ber de kommunen om att ta med Bredsidan 10 som bostadsfas­tighet i sin planering och utveckling av Halmstads framtida centrum.

Bolaget meddelar också att avsikten är att ansöka om en planändrin­g så att bostäder tillåts på fastighete­n.

Fem Hjärtan menar att läget, mitt i ett befintligt bostadsomr­åde, gör att fastighete­n kan medverka till ytterligar­e förtätning. Bolaget är öppet både för att bygga om befintliga byggnader, bygga helt nytt eller en kombinatio­n av båda.

Totalt räknar Fem Hjärtan med att området kan rymma 40–70 lägenheter beroende på hur man bygger och vilken typ och storlek av bostäder man väljer.

Fastighets­ägare som velat bygga på Söder har dock fått negativa besked från samhällsby­ggnadsutsk­ottet under våren, vilket HP berättat om.

Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet, är dock försiktig med att säga något bestämt om Fem Hjärtans möjlighete­r att få positiva besked.

– Generellt vill vi ju skapa fler bostäder på många platser i centrum. Söder är populärt och det skulle säkert vara många som gläds åt fler bostäder där, men man måste ta hänsyn till både trafik och infrastruk­tur och undersöka om området klarar trycket av fler bostäder först, säger hon.

En annan osäkerhets­faktor är hur stigande havsnivåer påverkar områden som ligger nära vatten, vilket är en anledning till att kommunen satt byggnation på Söder lite på paus.

– Tittar man på detta kortsiktig­t kan man uppleva en frustratio­n och tänka att varför ska det vara så krångligt, varför kan man inte bara få bygga det man vill. Men en kommuns ansvar är att titta runt hörnet och vi har en skyldighet att inte bara säga ja direkt utan att göra ett gediget arbete över vilka förutsättn­ingar som finns och sedan fatta väl avvägda beslut, säger Jenny Axelsson.

Ett negativt besked behöver dock inte vara spiken i kistan.

– Rent generellt, när vi är i en fas där vi inte har tillräckli­g kunskap för att svara på hur det ser ut långsiktig­t i ett område så brukar vi upplysa om att när vi så småningom har de vägledande svaren så är man varmt välkommen att söka igen.

 ??  ??
 ?? Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv ?? Nye ägaren till regionens gamla fastighet på Fiskaregat­an vill satsa på att bygga lägenheter.
Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv Nye ägaren till regionens gamla fastighet på Fiskaregat­an vill satsa på att bygga lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden