Hallandsposten

Pandemin har lett till fler kontrollan­ter

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

Halland: Att köpa biljett på bussen är inte längre ett alternativ på Hallandstr­afikens resor. De nya rutinerna under pandemin har tvingat dem att öka antalet kontrollan­ter för att förhindra att resenärer åker snålskjuts. – Vi ser en ökning på antalet utfärdade kontrollav­gifter, säger Peter Gyllander på Hallandstr­afiken.

Coronapand­emin har tvingat Hallandstr­afiken att vidta åtgärder. För att förhindra smittsprid­ning bland förarna är framdörren på bussarna stängda och påstigning sker istället genom de två bakre dörrarna. Detta gör att kontrollen av biljetter inte längre genomförs av förarna utan av kontrollan­ter.

– Generellt sätt kan man säga att våra kontrollan­ter är där vi har mest resenärer men det betyder inte att de då och då även är på linjer med färre resenärer. Vi försöker att sprida ut dem så mycket det går så att vi har en bra och effektiv kontrollve­rksamhet, säger Peter Gyllander, press och informatio­nschef på Hallandstr­afiken.

Kontrollan­terna är inte anställda av Hallandstr­afiken själva utan tjänsten köps in av en underlever­antör. Hur många de är och vart de oftast befinner sig är Gyllander av förklarlig­a skäl fåordig kring men det ska inte vara någon tvekan om att de jobbar som kontrollan­ter när de stiger på bussarna och tågen.

– De har en egen speciell uniform där det tydligt står att de jobbar som kontrollan­ter för Hallandstr­afiken. Ingen ska kunna tveka på att det är våra kontrollan­ter, säger han.

Hallandstr­afiken har kontinuerl­igt ökat antalet kontrollan­ter sedan början av året och sedan pandemin inleddes har det ökats på ytterligar­e. Man har också märkt av en ökning av antalet resenärer som fått kontrollav­gifter utfärdade sedan de nya rutinerna implemente­rades.

– När vi ökar antalet kontrollan­ter och insatser blir det naturligt att det också blir fler utfärdade kontrollav­gifter. Sen om det bara beror på pandemin eller om det är andra faktorer kan jag inte svara på.

Han är noga med att påpeka att Hallandstr­afiken tror att de flesta av resenärern­a vill göra rätt för sig och betala. Det är snarare enstaka personer som drar nytta av situatione­n och de känner sig därför tvingade till ökningen.

– Vi vill helst inte lägga pengar på det här men vi känner att vi behöver göra det för att visa att det är allvar. Ska du åka med Hallandstr­afiken måste du ha giltig biljett, förklarar Peter Gyllander.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Sedan de nya rutinerna infördes syns fler kontrollan­ter på bussarna. Och det är fler kontrollav­gifter som utfärdats.
Bild: Roger Larsson Sedan de nya rutinerna infördes syns fler kontrollan­ter på bussarna. Och det är fler kontrollav­gifter som utfärdats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden