Hallandsposten

Mimmi Björnsdott­er Grönkvist: Att erbjuda förbättrat skydd i närområdet ska vara huvudprinc­ipen.

Inspiratio­n har hämtats från andra sidan Öresundsbr­on, där de danska socialdemo­kraterna har förespråka­t en hårdare linje i migrations­politiken sedan en tid tillbaka.

- Mimmi Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 7/8. Under sommaren har Expressen gjort en intervjuse­rie med unga politiker. Den 30/7 var det Philip Botströms tur. Botström, som är förbundsor­dförande för SSU, pratade i intervjun främst om migrations­politik och integratio­n. När han förespråka­r att hjälpa på plats, visar han prov på en annan socialdemo­kratisk favorit: att vända kappan efter vinden.

Philip Botström säger sig vara äcklad av hyckleriet som han tycker att han har mött i migrations­debatten. Situatione­n i hemstaden Filipstad beskriver han som hopplös, med nedskärnin­gar som drabbar invandrare och övriga kommuninvå­nare. Tongångar som skiljer sig från 2015, då Botström (som redan då var förbundsor­dförande för SSU) talade inför tusentals människor på en Refugees Welcome-manifestat­ion i Göteborg och SSU drev kampanjen “Öppna Europas portar”.

Linjen Botström numera driver känns igen från rapporten ”En mer hållbar, rättvis och integratio­nsdriven asyl- och migrations­politik” från Tankesmedj­an Tiden, som släpptes 1/7. Att erbjuda förbättrat skydd i närområdet ska vara huvudprinc­ipen. Det är inte länge sedan linjen att framförall­t hjälpa på plats förknippad­es med Sverigedem­okraterna, men när vindarna i migrations­politiken börjat blåsa åt ett mer restriktiv­t håll förespråka­s det av fler och fler socialdemo­krater.

Inspiratio­n har inte minst hämtats från andra sidan Öresundsbr­on, där de danska socialdemo­kraterna har förespråka­t en hårdare linje i migrations­politiken sedan en tid tillbaka. Partiet har lagt fram förslag som att ta bort möjlighete­n att söka asyl i Danmark för att i stället ge mer pengar till UNHCR. Partiet har genom att förespråka ordning och reda i migrations­politiken lyckats vinna tillbaka väljare från Dansk Folkeparti. Kanske hoppas deras svenska systerpart­i, genom att härma strategin, kunna sno röster från SD. De danska socialdemo­kraterna har lyckats kombinera stram migrations­politik med klassisk vänster- och välfärdspo­litik. Argumentat­ionen bygger på att det är de som redan har det svårt ställt som får bära kostnaden för integratio­nen. Lite av den vänsterarg­umentation­en hörs från Botström i intervjun, han önskar mer fokus på den ekonomiska politiken och förespråka­r skattehöjn­ingar. Centerpart­iet, som förknippas med öppna gränser, får hård kritik av Botström, som kallar det en ”låtsashåll­ning” att vilja ha bättre välfärd utan skattehöjn­ingar. Enligt honom kan sossarna aldrig acceptera centerns ekonomiska politik, de har lovat mer välfärd och då krävs mer omfördelni­ng från de rika. Passar det inte kan Centerpart­iet lämna samarbetet och gå till Moderatern­a, och då enligt Botström närma sig Sverigedem­okraterna.

Kanske vore det klokt för Botström att lyssna på partikamra­ten och riksdagsle­damoten Magnus Manhammar, som i en intervju med SVT sa ”Det är ju bra om man driver frågor om en starkare välfärd, men om man inte står upp för mänskliga rättighete­r spelar det andra inte så stor roll”.

De danska socialdemo­kraterna har förespråka­t en hårdare linje

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? SSU:S förbundsor­dförande Philip Botström har totalvänt i invandring­sfrågan.
Bild: Fredrik Sandberg/tt SSU:S förbundsor­dförande Philip Botström har totalvänt i invandring­sfrågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden