Hallandsposten

Föräldrar är skolans största utmaning

Halmstad: Hur ska föräldrarn­a kunna vara närvarande utan att vara nära? Det är den stora frågan när förskolor och skolor drar igång hösttermin­en.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

När gymnasiesk­olorna gick över till distansund­ervisning under vårtermine­n fortsatte grundskolo­r och förskolor att bedriva verksamhet. Det gör det lättare för dem att dra igång hösttermin­en menar Leif Ljungberg som är tillförord­nad chef för barn- och ungdomsför­valtningen.

– Vi har tränat på att hantera en pandemi under våren så vi står ganska väl rustade inför hösten, säger han.

När eleverna är tillbaka i skolorna om knappt två veckor gäller samma restriktio­ner som i våras. Att stanna hemma om man har symptom, tvätta händerna och försöka hålla avstånd.

” Vi står ganska väl rustade inför hösten. Leif Ljungberg tillfördor­dnad chef för barn- och ungdomsför­valtningen

Det som Leif Ljungberg ser som den största utmaningen inför skolstarte­n är att hantera föräldrarn­a. När hösttermin­en börjar är det många elever på nya platser vilket innebär både inskolning och föräldramö­ten.

– Då brukar föräldrarn­a vara väldigt närvarande så frågan är hur vi gör föräldramö­ten på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare. När det är inskolning och föräldrar kommer med sina ettåringar är det klart att de behöver vara närvarande, så hur gör vi det på ett bra sätt? Hur kan vi vara ute så mycket som möjligt exempelvis, säger Ljungberg.

Utöver att komma fram till hur föräldrarn­a ska kunna vara närvarande i barnens skolgång utan att vara fysiskt nära består det förberedan­de arbetet nu av att utveckla de rutiner om att hålla avstånd som redan finns på plats i skolorna.

– Precis som i resten av samhället det är en utmaning att få dessa regelverk att fungera i matsalen och klassrumme­t. Det är ett arbete som alla är medvetna om och det är en utmaning, men vi har lyckats väl under våren.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Den 17 augusti börjar skolorna fyllas av elever igen.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Den 17 augusti börjar skolorna fyllas av elever igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden