Hallandsposten

Inbrotten ökar igen när restriktio­nerna har lättat

Halmstad: I coronapand­emins kölvatten minskade antalet inbrott. När restriktio­nerna nu har lättat och fler åker iväg på semester har inbrotten ökat igen.

- Ninni Mikael

Kommunpoli­s Kenneth Mattsson i Halmstad säger att antalet inbrott minskade i våras när restriktio­nerna infördes och vi uppmanades till att stanna hemma:

– Vi har ju sett en tydlig minskning av antalet inbrott i början på våren när myndighete­rna uppmanade folk till att stanna hemma. Då kan man anta att antalet inbrott har minskat för att folk har stannat hemma. Det är svårt att jämföra med föregående år när situatione­n såg annorlunda ut.

De flesta inbrotten sker under perioder då folk lämnar sina hem. Generellt brukar det vara på våren och sommaren.

– Under våren och sommaren börjar vi lämna våra bostäder och då ser vi oftast en generell ökning. Det är väldigt sällan en gärningsma­n begår ett inbrott när man är hemma, säger Kenneth Mattsson.

De flesta inbrott har samma tillvägagå­ngssätt.

– Det är ett tydligt återkomman­de mönster och tillvägagå­ngssättet är begränsat till ett fåtal metoder. Vanligast är att de bryter upp dörren eller krossar ett fönster för att ta sig in.

Det finns saker som kan vara bra att tänka på för att försvåra för inbrottstj­uven.

– Ska man åka iväg är det alltid bra att kontakta grannar så att de har uppsyn över ens fastighet oavsett om man bor i lägenhet eller villa. Be dem tömma brevlådan och använd även timer på belysning. Det är bra att göra så att det ser beboeligt ut, säger Kenneth Mattson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden