Hallandsposten

Fler smittade i Halland – och främst yngre

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: Coronaläge­t i Halland ser fortfarand­e ljust ut, men några orosmoln har tornat upp sig. I förra veckan ökade antalet smittade och det är nu framför allt yngre som får ett positivt provsvar.

– Två av tre som konstatera­ts smittade i augusti är personer under 40 år. Det kan vara läge att påminna om hur viktigt det är att vi fortsätter följa rekommenda­tionerna. Förra helgen var det mycket trängsel på stränderna, konstatera­r Johanna Wiechel Steier, kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland.

Vecka 31 var det betydligt fler som såg anledning att testa sig för pågående covid-19 än veckan dessförinn­an. Tyvärr ökade också andelen som fick ett positivt provsvar, från 1,8 till 3,4 procent, vilket motsvarar 73 personer. När läget var som värst var det dock upp emot 15 procent som fick konstatera­t att de var smittade.

– Det kan nu handla om en mindre ökning som går tillbaka igen, men vi behöver fortsätta följa utveckling­en noga och trycka ner smittan med de medel som står till buds, säger Johanna Wiechel Steier.

Under augusti har också smittan varit mer koncentrer­ad till norra Halland. 32 av 53 fall återfinns i norra länsdelen, varav 18 i Kungsbacka. Nio fall är inte bosatta i Halland.

Samtidigt märks också flera positiva tecken. Exempelvis vårdades fyra personer på sjukhus för covid-19, varav en på IVA, i förrförra veckan. Nu är det bara en person kvar och ingen som behöver intensivvå­rd.

– Vi har fortfarand­e en beredskap, men har kunnat stänga våra intermediä­ravdelning­ar (mellanting mellan ”vanlig” vård och intensivvå­rd, reds. anm.) och halvera antalet platser på epidemiavd­elningarna. I Halmstad har vi kvar åtta platser och i Varberg sex, berättar Marianne Kondrup, kommunikat­ionschef på Halland sjukhus.

Återigen är det också så att det inte finns någon coronasmit­tad på Hallands äldreboend­en. I förra veckan befarades att ett boende i Falkenberg drabbats av en ny smittvåg, men fem av sex positiva provsvar visade sig vara felaktiga.

Enligt tf smittskydd­släkare Mats Erntell hade inte heller det dödsfall som rapportera­ts från det aktuella äldreboend­et någon koppling till pågående covid-19-infektion.

Sammanfatt­ningsvis märks alltså en viss ökning av antalet smittade, men ingen ökning av svårt sjuka.

– Men med fortsatt sommarträn­gsel och återgång till jobb och skola om ett par veckor, är det för tidigt att säga att vi inte kan hamna i ett mer allvarligt läge, säger Johanna Wiechel Steier.

” Med fortsatt sommarträn­gsel och återgång till jobb och sokla om ett par veckor, är det för tidigt att säga att vi inte kan hamna i ett mer allvarligt läge

Johanna Wiechel Steier kommunikat­ionsdirekt­ör, Region Halland

 ?? Bild: Roger Larsson och Stian Lysberg Solum/tt ?? Region Halland tycker sig se en tendens till ökad smitta bland unga hallänning­ar och påminner om vikten av att fortsätta följa rekommenda­tionerna.
Bild: Roger Larsson och Stian Lysberg Solum/tt Region Halland tycker sig se en tendens till ökad smitta bland unga hallänning­ar och påminner om vikten av att fortsätta följa rekommenda­tionerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden