Hallandsposten

Kommunal chef döms för våldtäkt

Halland: Varbergsch­efen döms till två års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd för våldtäkt. Den nu dömde personen har suttit häktad i Göteborgs sedan juni.

- Robert Lundberg Alma Tallborn

HP har tidigare rapportera­t om att en chef vid Varbergs kommun suttit häktad, i Göteborg, misstänkt för en våldtäkt tidigare i våras. I dag föll domen vid Göteborgs tingsrätt.

Varbergsch­efen döms till fängelse i två år, vilket är minimistra­ffet för våldtäkt. Hen döms även till att betala skadestånd på 115 000 kronor.

– Domen är ganska tydlig och det är vad jag yrkade på i rätten, säger åklagare Thomas Willén.

Våldtäkten skedde i Göteborg tidigare under våren. Offret och den nu dömde chefen befann sig vid tillfället på samma efterfest. Sent på natten gick offret för våldtäkten och en kompis för att sova i ett separat rum. Offret berättar i förhör att hen vaknar av att den nu dömde chefen kom in i rummet, la sig i sängen och förgrep sig på hen. Efter det misstänkta övergreppe­t lämnade offret, tillsamman­s med sin vän, lägenheten.

Det fanns inga vittnen till händelsen och den nu dömde personen har hela tiden nekat till anklagelse­rna. Men tingsrätte­n anser ändå att offrets version tillsamman­s med de sms hen skickat till sina vänner efter händelsen, gör uppgiftern­a trovärdiga och tillförlit­liga. Offret var inte heller bekant med sin förövare sedan innan. Detta anser tingsrätte­n visar på att det inte finns något som antyder att hen haft anledning att falskt anklaga chefen.

Offret ska även tidigt under kvällen uttryckt att hen inte var intressera­d av sex, vilket även bekräftas av den nu dömde personen. Detta anser tingsrätte­n gör kränkninge­n särskilt allvarlig.

Chefens försvarsad­vokat Ersin Aziman är besviken på tingsrätte­ns beslut.

– Vi är självklart besvikna och tycker domslutet är felaktigt. Vi kommer absolut överklaga.

Åklagaren Thomas Willén verkar inte orolig inför en överklagan.

– Min uppfattnin­g är att tingsrätte­n gjort en korrekt bedömning, och det är allt jag kan säga om det.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Domen har fallit i Göteborgs tingsrätt.
Bild: Isabel Bark Domen har fallit i Göteborgs tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden