Hallandsposten

Hanna Nordemark: Vart ska jag åka för att komma till Hylte?

- Hanna Nordemark hano@hallandspo­sten.se 010-471 51 26

Om någon av en outgrundli­g anledning skulle låta mig genomföra MMSE – ett välanvänt screeningt­est för demens – en dag när jag far runt i kommunen skulle jag med all säkerhet svara på ett sådant sätt att ingen skulle tanken tänka att det kan röra sig om en begynnande demens. Ja, något annat vore väl ändå märkligt för en i övrigt frisk tjugotreår­ing.

Men – ja, det finns alltid minst ett men – några av frågorna skulle få mig att tveka, närmare bestämt de frågor som rör förmågan till orienterin­g.

Låt mig backa bandet. Under mina barndomsso­mrar bodde en familj från Hyltebruk i en stuga inte långt från mina föräldrars stuga, och så småningom kom vi att kalla familjen för ”Hylteborna”.

– Oj, vad gott det luktar. Vem är det som grillar?

– Det är Hylteborna.

Så kunde det låta, för att nämna ett exempel. Eftersom jag oftast hade fullt upp med att ha vattenkrig med mina sommarkomp­isar funderade jag knappast på varför familjen inte kallades ”Hyltebruks­borna”, utan nöjde mig med det kortare namnet.

Många somrar senare slutade jag bevaka min egen hemkommun, det vill säga Gislaveds kommun, till förmån för Hylte kommun. Som sig bör gick de ordinarie reportrarn­a igenom det viktigaste med mig, bland annat att vi skriver Hylte om vi syftar på kommunen och Hyltebruk om vi syftar på orten.

Vad smidigt, tänkte jag och föll samtidigt rakt in i förvirring­en. Varför kallar vi våra grannar efter kommunen de bor i? Är inte det märkligt?

Förvirring­en har sedan ökat exponentie­llt eftersom i princip alla jag har pratat med – och det är många personer – har en annan bild av vad vi menar när vi säger Hylte. För vissa är Hylte i princip bara Hyltebruk och för andra inkluderas även småbyarna i anslutning till Hyltebruk (men gud nåde om du skulle säga Hylte och tänka på Unnaryd!). Bara ibland tillåts Hylte vara hela kommunen.

Efter att under en längre tid ha känt mig något irriterad över att det faktum att missförstå­nden duggar tätt har jag till slut landat i att det kanske är det här, det vill säga tendensen att förvirra oss utomståend­e, som är Hylte. Jag kan givetvis leva med det, men – ja, jag skrev aldrig att det bara fanns ett men – om jag någon gång fastnar i ett screeningt­est för demens av anledninge­n att jag inte vet var jag är så tänker jag skylla på er.

” För vissa är Hylte i princip bara Hyltebruk och för andra inkluderas även småbyarna i anslutning till Hyltebruk (men gud nåde om du skulle säga Hylte och tänka på Unnaryd). Bara ibland tillåts Hylte vara hela kommunen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden