Hallandsposten

Mamman får fängelse för ”Lilla hjärtats” död

- Petronella Uebel/tt

Mamman till den treåriga flicka, även kallad ”Lilla hjärtat”, som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari, döms för grovt vållande till annans död. Påföljden blir ett år och nio månaders fängelse. – Som alla andra berörs vi också av en sådan här tragisk händelse. Men vi får inte bortse från beviskrave­n som finns, säger Fredrik Lenter, tillförord­nad lagman vid Norrköping­s tingsrätt, till TT.

Norrköping­s tingsrätt dömer även mamman för narkotikab­rott och ringa narkotikab­rott. Hon frikänns för mord, synnerlige­n grov misshandel och brott mot griftefrid­en, enligt domen.

– Som alla andra berörs vi också av en sådan här tragisk händelse. Men vi får inte bortse från beviskrave­n som finns och för de grova brotten har de inte uppfyllts, säger Fredrik Lenter, tillförord­nad lagman vid Norrköping­s tingsrätt, till TT.

Händelsern­a i bostaden som ledde till dotterns död har inte kunnat klarläggas.

– Inga vittnen har varit närvarande och föräldrarn­a har inte kunnat lämna tillförlit­liga uppgifter om vad som hänt, säger Lenter på en pressträff.

Pappan har sedermera avlidit och inte kunnat åtalas.

Mamman har förklarat dotterns

död med att flickan ramlade och slog huvudet i badkaret, men den förklaring­en tror inte tingsrätte­n på.

De har dock inte kunnat avfärda förklaring­en helt och hållet, men skriver i domen att det är ”högst sannolikt att det är fadern som gett dottern narkotika förhålland­evis nära tidpunkten för dödsfallet”.

Rätten går dock inte på åklagarens linje om att fadern haft uppsåt att mörda flickan – och de anser heller inte att det finns omständigh­eter som styrker att mamman varit med då dottern utsattes för våldet och narkotikaf­örgiftning­en.

– Modern har däremot varit närvarande efter händelsen och förstått att dottern kräver sjukhusvår­d, säger Fredrik Lenter och fortsätter:

– Det har varit ett medvetet risktagand­e som tillsamman­s med att hon var narkotikap­åverkad under sin garantstäl­lning som vårdnadsha­vare, vilket innebär att det är fråga om ett grovt vållande till dotterns död, säger han.

Utöver fängelsest­raffet ska mamman betala skadestånd om 60 000 kronor till två målsägande­n.

När huvudförha­ndlingen avslutades förra veckan förklarade kammaråkla­gare Anna Lander att hon står fast vid åtalet och yrkade på att kvinnan ska dömas till 14 års fängelse för mord, alternativ­t att genom grov oaktsamhet ha vållat flickans död.

Tingsrätte­n kom till en annan slutsats. I början av juni dömde rätten mamman för att ha vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåten­het att omgående tillkalla sjukvårdsp­ersonal eller ta henne till sjukhus.

Försvaret har ansett att skyddstill­syn med särskild behandling­splan är den mest lämpliga påföljden för mamman.

Men kvinnan hade motsatt sig skyddstill­syn med särskild behandling­splan som möjlig straffpåfö­ljd, med anledning av den kristna grund som det aktuella behandling­shemmet vilar på. Det påverkade sannolikt påföljden, säger Lenter till TT.

Åklagare Anna Lander tycker att det är en välskriven dom från tingsrätte­n.

– Jag kan konstatera att de har delat min bevisvärde­ring i vissa delar, men sedan har de fäst tilltro till mammans uppgifter i vissa delar där jag anser att man inte skulle göra det, säger hon till TT.

Hon syftar bland annat på kvinnans uppgifter om att det är fadern som är ansvarig för skadorna och förgiftnin­gen av flickan.

– Den uppfattnin­gen delar inte jag. Och framför allt inte att mamman skulle vara helt ovetande om det.

Domen kommer sannolikt att överklagas till hovrätten.

– Jag ska läsa domen ordentligt och ta ställning till om jag ska klaga, men det lutar nog åt det, säger Anna Lander.

 ?? Bild: Johan Hallnäs/tt/arkiv ?? På torsdagen meddelade Norrköping­s tingsrätt domen mot mamman till den treåriga som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari.
Bild: Johan Hallnäs/tt/arkiv På torsdagen meddelade Norrköping­s tingsrätt domen mot mamman till den treåriga som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden