Hallandsposten

Brå: Skam och skuld gör att många inte berättar

- Petronella Uebel/tt

Polisen vädjar till de som vet vem som sköt den tolvåriga flickan i Botkyrka att träda fram. Men det finns en tystnadsku­ltur när det gäller gängkonfli­kter som kan vara svår att bryta. Med rätt förutsättn­ingar går det dock att bryta tystnaden, enligt Brottsföre­byggande rådet.

Att vittnen träder fram är grundlägga­nde för att rättsväsen­det ska fungera.

– Det är jättevikti­gt. Tystnaden kan minska rättsväsen­dets möjlighete­r att klara upp brott om det inte finns någon som berättar vad de sett eller upplevt. Annars måste man ha tillräckli­gt med stödbevisn­ing för att få en fällande dom och det är det inte alltid man har, säger Anna Jonsson, utredare på Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Men myter och rykten om personer med ett skrämselka­pital, som kan bero på prat eller på att de verkligen har en förmåga att utöva våld, kan sprida sig i bostadsomr­åden. Det gör att folk drar sig för att vittna, vilket Anna Jonsson och kollegan Johanna Skinnari har sett i sin kartläggni­ng av tystnadsku­lturen.

– Vi har sett att jättemånga i socialt utsatta områden uttrycker att de vill berätta vad de sett, men att de drar sig för att göra det. De skulle vilja ha fler närvarande poliser i området så att det inte blir så stor grej att prata med polisen, säger Anna Jonsson.

Skam och skuld, rädsla för repressali­er och uppgivenhe­t över att polisen ändå inte kan göra något är några av de starkaste anledninga­rna. Det har kommit fram när utredarna intervjuat representa­nter för rättsväsen­det, brottsoffe­rjourer, brottsoffe­r och vittnen.

Dessutom har de genomfört en enkät med åklagare för att se vilka påverkansf­örsök som de utsätts för.

Slutsatsen är att det finns en hel del konkreta saker som rättsväsen­det kan göra för att få flera att bryta tystnaden. Att tidigt förhöra brottsoffe­r grundligt, helst redan på brottsplat­sen, och att erbjuda vittnen det skydd de behöver är två viktiga faktorer.

– Vi lyfter även fram att det är viktigt att få ner utrednings­tiderna. Tar det lång tid är det lätt att glömma, många vill gå vidare och dessutom minskar man risken för påverkansf­örsök om det går snabbt, säger Anna Jonsson.

När det väl drar ihop sig till rättegång kan det vara viktigt att se till att brottsoffe­r och vittnen slipper möta de misstänkta gärningsmä­nnen för att minska deras obehag.

– Det kan vara väldigt subtila saker som uppfattas som obehagliga – blickar, attityder och att de tilltalade säger saker, säger Anna Jonsson.

” Det kan vara väldigt subtila saker som uppfattas som obehagliga – blickar, attityder och att de tilltalade säger saker.

Anna Jonsson, utredare på Brå

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Brottsföre­byggande rådet har kartlagt tystnadsku­lturen och pekar på vad man kan göra för att bryta den, vilket kan leda till att allvarliga brott klaras upp.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt Brottsföre­byggande rådet har kartlagt tystnadsku­lturen och pekar på vad man kan göra för att bryta den, vilket kan leda till att allvarliga brott klaras upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden