Hallandsposten

Höstens högskolepr­ov ställs in

- TT

Vårens högskolepr­ov ställdes in på grund av coronapand­emin och det blir inte heller något prov i höst. Att genomföra det ”skulle innebära en ökad risk för smittsprid­ning av coronaviru­set”, meddelar Universite­tsoch högskolerå­det.

”Universite­ts- och högskolerå­det (UHR) har, i nära dialog med de 21 universite­t och högskolor som ansvarar för genomföran­det på själva provdagen, utrett förutsättn­ingarna för att genomföra höstens högskolepr­ov”, säger UHR:S generaldir­ektör Karin Röding på myndighete­ns sajt.

”Bedömninge­n är att ett genomföran­de riskerar att bidra till spridning av coronaviru­set och att möjlighete­rna att skydda provdeltag­are och provperson­al är små”.

Kanske kan det i stället bli två prov nästa vår, en lösning som Sveriges universite­ts- och högskolefö­rbund förespråka­t.

”Det är en uppfattnin­g som UHR delar. Två prov i vår skulle ge tid att utveckla anmälnings­systemet och innebära att provanordn­arna hinner utbilda provperson­alen”, säger Karin Röding.

Tidigare i dag meddelade regeringen att giltighete­n för ett högskolepr­ovresultat förlängs från fem år till åtta år.

Förlängnin­gen träder i kraft den 10 september och gäller tills vidare. Enligt Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, är det viktigt nu när arbetslösh­eten ökar att fler ska kunna utbilda sig på universite­t och högskolor.

– Det kommer att ge fler möjlighet att konkurrera om en högskolepl­ats, säger hon i samband med regeringen­s så kallade pressfika för journalist­er.

Högskolepr­ovet skrivs vanligtvis två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden