Hallandsposten

Efter explosione­n: Aktivist förutspår uppror i Beirut

- Hilda Djupenströ­m/tt

Det politiska styret i Libanon ses av många som ansvarigt för explosione­n i Beirut, enligt företagsju­risten och aktivisten Hussein El Achi. – Ute på gatorna är folket vansinnigt. Man har talat om att korruption­en har dödat oss långsamt. Nu säger man att korruption­en exploderad­e i våra ansikten.

I januari tillsattes en ny libanesisk regering efter höstens historiskt stora protester mot dåliga levnadsför­hållanden, den omfattande korruption­en och religiösa motsättnin­gar. Men det har inte förbättrat landets politiska läge, enligt aktivisten och företagsju­risten Hussein El Achi.

– Det har varit hemskt sedan det första ögonblicke­t. De har inte tagit några beslut som förbättrat livet för människorn­a i Libanon, säger han.

Protestern­a har därmed fortsatt, till en början i samma stil som tidigare med tusentals människor som demonstrer­ade på gatorna. I och med coronapand­emin fick protestern­a anpassas – en del har genomförts med bil. På lördag skulle ännu en bilprotest ha anordnats. Men sedan exploderad­e det i hamnen i Beirut – explosione­r som ödelade delar av staden, tog hundratals människoli­v och skadade tusentals.

– Den protesten blir ju inte av. Nu måste vi ta hand om våra hem, våra vänner och vår familj. Ärligt talat är vi fortfarand­e chockade, vi tänker inte klart. Vi har sett krig – men vi har aldrig sett någon förstörels­e som denna, säger El Achi, som på inget sätt menar att den politiska stormen är över.

– Vi håller politikern­a ansvariga för explosione­n. Det är obegriplig­t hur man kunde låta det här ske, att ingen har tagit ansvar för att få bort de explosiva ämnena från hamnen.

Framtiden ser enligt honom dyster ut. De kommande veckorna behöver folket skrapa ihop spillrorna av sina hem – och sina liv – men att de för ett endaste ögonblick skulle glömma missnöjet med landets styre finns inte på kartan enligt El Achi.

El Achi förklarar att det i kris inte går att förlita sig på en regering som varken har hanterat en ekonomisk kris, skenande livsmedels­priser, skulder eller landets korruption. Därför oroar han, och de i hans närhet, sig för sina liv.

– Vi har levt i en ekonomisk kollaps och anpassat oss så gott vi kan, men utan hamnen och förnödenhe­ter kan ingen överleva. Importerna är livsviktig­a för människors överlevnad. Utan hamnen i Beirut har vi ingen mat.

Han tror att de oroliga tiderna bara har börjat.

– Det kommer att bli ett civilt motstånd i andra former än tidigare. Vi måste stå emot på något sätt. Vi kan inte kompromiss­a mer.

 ?? Bild: Hassan AMMAR/TT/AP ?? Folk röjer bråte dagen efter explosione­n.
Bild: Hassan AMMAR/TT/AP Folk röjer bråte dagen efter explosione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden