Hallandsposten

Ett fåtal svenskar skadade i explosione­n

Ett fåtal svenskar har skadats i explosione­rna i Beiruts hamn, uppger utrikesdep­artementet. Skadorna är lindriga och de har fått vård på plats.

- Tt-afp-reuters

Hur många svenskar som skadats kan inte utrikesdep­artementet uppge, men det ska röra sig om lindriga skador.

– Vi har inga uppgifter om omkomna, säger Julia Eriksson Pogorzelsk­a, presskommu­nikatör på UD, till TT.

Flygplatse­n i Beirut är öppen och svenskar som vill resa hem uppmanas att kontakta sina rese- och försäkring­sbolag.

Omkring 5 000 människor skadades och över 150 omkom i explosione­rna i Beiruts hamn i tisdags, enligt Libanons hälsodepar­tement. Flera personer saknas fortfarand­e i rasmassorn­a.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud. Kostnadern­a för explosione­n beräknas landa på motsvarand­e 130 miljarder kronor.

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsu­trustning och hjälparbet­are har strömmat till Libanon från EU och en rad olika länder runtom i världen.

Den första hjälpen från omvärlden började anlända från Gulfstater­na under onsdagen, då Qatar och Kuwait skickade sjukvårdsu­trustning för att minska trycket på den hårt ansatta vården i Libanon.

Algeriet skickar läkare, brandmän och byggnadsma­terial, och Cypern skickar åtta spårningsh­undar.

Även från Europa lovas hjälp. Frankrike bistår med räddningsp­ersonal och annan nödvändig medicinsk utrustning, Italien skickar brandmän specialise­rade på kemiska risker och byggnadsko­nstruktion, medan Nederlände­rna, Tjeckien och Polen har erbjudit hjälp med bland annat läkare, poliser och räddningsp­ersonal.

Frankrikes president Emmanuel Macron var den förste politiske ledaren som reste till Libanon efter katastrofe­n. Han möttes av folksamlin­gar som ropade slagord och bad om Macrons hjälp att störta Libanons styre och införa reformer i landet.

Macron varnade under sin rundtur i de värst söndersprä­ngda delarna av staden för att Libanon kommer att ”fortsätta att sjunka” utan akuta reformer och försäkrade att hjälpen från Frankrike inte skulle gå ner i korrupta fickor.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankochec­k till regimen, säger Macron.

Även Vita huset har erbjudit sin hjälp. I ett samtal med Libanons premiärmin­ister Hassan Diab framförde USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo sina kondoleans­er och lovade stödja libanesern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden