Hallandsposten

Brasilien når snart 100 000 dödsfall i covid

- TT-AFP

Fem månader efter att ha registrera­t sitt första coronafall i landet närmar sig Brasilien i rask takt den dystra siffran på 100 000 dödsfall i covid-19. – Det är en tragedi, en av de värsta som Brasilien någonsin har genomlidit, säger sociologen Celso Rocha de Barros.

Det första fallet i Brasilien upptäcktes i São Paolo den 26 februari. Det första dödsfallet registrera­des 16 mars.

– Vid det laget höll Brasilien fortfarand­e bara på att förbereda sig för att hantera pandemin, säger Paulo Lotufo, epidemiolo­g vid universite­t i São Paolo.

Sedan dess har president Jair Bolsonaro gång på gång underminer­at faran med pandemin. Han har fördömt ”hysterin” kring viruset och raljerat mot lokala beslut om virusbegrä­nsningar, med argumentet att den ekonomiska skadan skulle vara värre än sjukdomen.

” Nästan alla kommer att få det så småningom. Vad är ni rädda för?

Jair Bolsonaro, om covid-19

Tongångarn­a var de samma även efter att han själv hade haft sjukdomen.

– Nästan alla kommer att få det så småningom. Vad är ni rädda för? Det är bara att gå igenom det, sade han efter att han lämnat isoleringe­n.

Samtidigt fortsatte viruskurva­n och dödstalen att stiga. Nu närmar sig landet tre miljoner konstatera­de fall.

De senaste veckorna har kurvan hamnat i en platåfas, men på en hög nivå – Brasilien har registrera­t runt 1 000 dödsfall varje dag under en månads tid.

I onsdags hade över 97 000 människor bekräftats döda.

Domingos Alves, medicinsk statistike­r vid universite­t i São Paolo, beräknar att Brasilien kan nå 200 000 dödsfall i mitten av oktober om trenden fortsätter.

– Men jag är rädd att det kan ske ännu tidigare, eftersom infektions­och dödlighets­kurvan sannolikt kommer att accelerera de kommande veckorna.

 ?? Bild: Eraldo PERES/TT/AP ?? Brasiliens president Jair Bolsonaro har gång på gång underminer­at faran med coronaviru­set.
Bild: Eraldo PERES/TT/AP Brasiliens president Jair Bolsonaro har gång på gång underminer­at faran med coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden