Hallandsposten

Oron ökar för dansk smittsprid­ning

- Maria Davidsson/tt

I morgon höjer Danmark gränsen för tillåtna folksamlin­gar från 100 till 200 personer. Men ökande antal smittfall gör att danska politiker och myndighete­r vill dra i nödbromsen. Särskilt oroande är utveckling­en i Århus.

Den senaste veckan har antalet nya konstatera­de fall med covid-19 ökat ganska kraftigt, om än från en låg nivå. Det beror bland annat på många nya fall i Århus och på ett slakteri i Ringsted.

– Jag anser att det är en dum tidpunkt att utvidga folksamlin­gsförbudet från 100 till 200, nu när vi ser ett stigande smittotal. För det betyder också att risken för event som skapar supersprid­ning är större än den var för en månad sedan, säger Tyra Grove Krause, avdelnings­chef på Statens Serum Institut (SSI) till danska TV2.

Danska myndighete­r har särskilt ögonen på Danmarks näst största stad – Århus. På onsdagen testades ytterligar­e 34 personer positivt för covid-19 där, av 121 nya fall totalt i landet.

– Jag är mycket bekymrad för den situation som är i Århus just nu, säger Charlotte Hjort på Styrelsen för Patientsäk­erhet, som ansvarar för smittspårn­ing, på en pressträff.

Hon betonar att smittsprid­ningen sker brett i samhället.

Flera danska partier kräver att regeringen med statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) i spetsen ska kalla till partiöverl­äggningar.

– Jag har bett hälsominis­tern att dra i nödbromsen, säger Kirsten Normann Andersen, ansvarig för hälsofrågo­r i Socialisti­sk Folkeparti (SF).

 ?? Bild: John Thys ?? Mette Frederikse­n (S).
Bild: John Thys Mette Frederikse­n (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden