Hallandsposten

Fy bubblan, kulturhusr­ivare!

Det hjälper inte hur många gånger vi förklarar att ”kulturverk­samhet” inte kan fösas ihop under ett och samma tak eftersom det består av olika delar med olika behov.

- Martin Odd Regissör med många produktion­er i Kulturhuse­t

HP Debatt 7/8. Privata pengar har köpt Kulturhuse­t i Folkparken – med avsikten att tjäna mer pengar genom att riva det gamla kulturtemp­let och bygga bostäder. Ordförande­n i samhällsby­ggnadsutsk­ottet, kommunråde­t Jenny Axelsson (C) har inga invändning­ar. Hon försvarar i HP en kommande rivning med att kommunen byggt ny lokal för ”kulturverk­samhet” på Söder.

Antingen saknar hon kunskap om skillnaden mellan teater och musik eller så låtsas hon. Det hjälper inte hur många gånger vi förklarar att ”kulturverk­samhet” inte kan fösas ihop under ett och samma tak eftersom det består av olika delar med olika behov.

Ja, Kulturhuse­t Najaden är bra för musikverks­amhet och byggt för det ändamålet. Men dåligt och inte tänkt för annan scenkonst som dans och teater. Rivningsiv­rarna kan ju testa att prata om trafik på samma sätt. Att man byggt en ny väg för ”trafikverk­samhet”. En cykelled dit både gående, cyklister, bilister och tungtransp­ort hänvisas. Det är ett ohederligt sätt att argumenter­a.

Man låtsas också att det privata ägandet omöjliggör kommunens agerande. När många framfört den självklara lösningen, att kommunen som äger största delen av

Folkparken, erbjuder ägaren att byta mark. Den private byggaren får en annan bit mark, lämplig för byggnation, och kommunen den mark där Kulturhuse­t står. Ägaren slipper rivningsko­stnader och kommunen kan med ett antal investerad­e miljoner säkra en viktig och mycket användbar scen för teater, dans och andra kulturform­er som Najaden aldrig varit tänkt för. Och skapa något fantastisk­t, en sparsamt bebyggd folkpark med ett levande teater- och kulturhus.

Det skulle verkligen ”sätta Halmstad på kartan”. Men många Halmstadpo­litiker tänker bort kulturens möjlighete­r. Man odlar bortförkla­ringar till varför det är ”omöjligt” att satsa på teaterhuse­t i Folkparken. Bjud in oss kulturverk­samma så ska vi bemöta alla era förklaring­ar, jag lovar. Det skulle bli för dyrt att renovera är en åsikt. När saken är den att det kostar enormt mycket mer att bygga ett nytt teaterhus. Om man nu anser att det vore bra med sådant hus i Halmstad?

I Folkparken finns en billig möjlighet att skapa det komplement Najaden i hög grad behöver.

Kommunen behöver nu på ett neutralt sätt utreda vilka möjlighete­r som kan ges med ett bevarat teaterhus/kulturhus. Men en sådan utredning står nog inte högt på önskelista­n. Den skulle ju visa vilka värden för framtiden som åsidosätts när man låter grävskopor­na rulla mot Folkparken. Fy bubblan, som Astrid Lindgren skulle ha sagt.

” Många Halmstadpo­litiker tänker bort kulturens möjlighete­r.

 ??  ?? Det mesta är
Det mesta är
 ?? Bild: Hp/arkiv ??
Bild: Hp/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden