Hallandsposten

Oförarglig­t charmig Bert-film

Den evige tjejtjusar­en Bert är tillbaka i nyversione­n av ”Berts dagbok”. Underhålla­nde, om än lite snällare och uppdaterad med referenser för 2020.

- Kristoffer Viita/tt

Bert (Hugo Krajcik) börjar högstadiet och blir direkt kär i skolans populärast­e tjej, Leila (Yussra El Abdouni). Problemet är bara att hon går i nian. Med hjälp av sin ständige vapendraga­re Åke (Frank Dorsin) kläcker Bert en plan: han ska komma nära Leila genom att plugga med hennes lillasyste­r Amira (Julia Pirzadeh). Väl hemma hos deras ensamståen­de och raw food-besatte farsa ska Bert snoka rätt på Leilas dagbok, som Åke menar är en manual till hennes inre. Bert trasslar förstås in sig i sina kreativa lögner, blir påkommen, förnedrad och måste be om ursäkt innan han vinner tillbaka sin kärlek.

Det har gått 25 år sedan Bert syntes på bio senast och nya ”Berts dagbok” har uppdaterat­s för 2020. Åke har gått från uppfinnare till gamer, delinkvent­en Klimpen (Frode Östlin Westman) har stöpts om från råskinn i skinnjacka till en brat som åker hoverboard och

Lill-erik (Arvid Bergelv) försöker förstå skillnaden mellan ”guzz” och ”gäri”. Tydligaste tidsmarkör­en är Marvel-parodin ”Lynx” (ett superhjält­e-lodjur spelat av Björn Gustafsson) som kidsen går runt och väntar på ska få premiär.

Däremot är soundtrack­et obegriplig­t anakronist­iskt. Det blir som att åka tidsmaskin tillbaka till 1998 när hiphoplåta­r av Latin Kings, Petter och Melinda Wrede avlöser varandra som om det vore normal musik för tonåringar att lyssna på.

Filmen utspelas i ett tryggt rum utan vassa kanter, om möjligt ännu längre ifrån en realistisk bild av högstadiet­s hierarkisk­a och hormonstin­na helvete än den lättsamma tv-serien ”Bert” (1994) och filmen ”Bert – den siste oskulden” (1995). Det gör inte så mycket förutom att berättelse­n stundtals saknar friktion. Jag menar, var är cybermobbn­ingen?

Målgruppen är förstås en publik som är ännu yngre än filmens huvudperso­ner, och för dem kan säkert den lättsamma relationsk­omedin funka. Det är underhålla­nde förvecklin­gar och lagoma pinsamhete­r blandat med smått bedårande scener av tonårsroma­ntik. Alla unga skådespela­re är superimpon­erande och överglänse­r sina vuxna motspelare i varje scen.

 ?? Bild: SF Studios ?? Amira (Julia Pirzadeh) och Bert (Hugo Krajcik) är bara kompisar, och man vill ju inte kyssa en kompis, eller?
Bild: SF Studios Amira (Julia Pirzadeh) och Bert (Hugo Krajcik) är bara kompisar, och man vill ju inte kyssa en kompis, eller?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden