Hallandsposten

Lotta välkomnar hela världen till sin lilla mysiga gäststuga

Attefallsh­us, uthyrnings­del eller egensnickr­ad gäststuga – att skapa ett miniboende för uthyrning blir allt vanligare. Lotta Barkhammar har inrett en gäststuga på sin tomt, och får besökare från hela världen.

- Maria Soxbo TT

Att hyra ut en gäststuga eller attefallsh­us på tomten eller en del av villan kan vara ett smidigt sätt att både tjäna lite extra pengar och träffa nya människor. Om man går via en förmedling är det mesta vad gäller försäkring­ar, deklaratio­nsunderlag och liknande ofta redan löst, men det finns fortfarand­e en del att tänka på – både för den som vill bygga nytt, och för den som vill börja hyra ut ett befintligt boende.

Lotta Barkhammar rev en gammal trädgårdsb­od på tomten i villaområd­et i södra Stockholm, och ersatte den med ett 15 kvadratmet­er stort gästhus. Tanken var till en början att sonen skulle kunna bo där, och att det sedan skulle hyras ut till andra studenter under längre tidsperiod­er. Men nu, fyra år senare, är det helt och hållet korttidsut­hyrning via förmedling som gäller.

– Att hyra ut till någon som ska bo där på riktigt ställer helt andra krav. Var ska personen tvätta sina kläder? Ska det finnas särskilda tvättdagar inne hos oss, till exempel? Vi insåg med tiden att det kändes enklare att hyra ut till tillfällig­a besökare som är i stan, säger Lotta Barkhammar.

Det lilla gästhuset i ena hörnet av tomten har Lotta och hennes sambo ritat och byggt själva, med lite hjälp. De utgick från de funktioner huset skulle ha och skissade tills allt rymdes på 15 kvadratmet­er. Grannarna på båda sidor tillfrågad­es, och gästhuset målades sedan i samma färger som den gamla trädgårdsb­oden.

Det pyttelilla badrummet är en toalett med så kallad ”stockholms­dusch”, det vill säga ett duschmunst­ycke som sitter rakt ovanför toaletten. Men det är egentligen den enda kompromiss­en, i övrigt är gästhuset som en liten men välutrusta­d lägenhet.

Lotta Barkhammar hyr ut året om, och de flesta av gästerna är utländska besökare som är i Stockholm för första gången. Sommartid är det mest turister, resten av året är det en blandning av affärsrese­närer och helgbesöka­re som är i stan för en konsert eller ett sportevene­mang. Med tiden har familjen insett vad som är viktigt för att besökarna ska bli nöjda.

– Internet insåg vi snabbt är jättevikti­gt, och det har vi kämpat lite med. Svenska gäster har ju ofta fri surf i telefonen, men utländska behöver och förväntar sig ett bra wifi. Vi har dragit in fiber till huset, och har en router i stugan och vi funderar ständigt på hur vi ska lösa det bättre, säger Lotta Barkhammar.

Lotta har sedan start jobbat hårt på att få hyresgäste­rna att känna sig omhänderta­gna. Lakanen stryks.

– Jag har ingen mangel och vill gärna ge hotellkäns­la, men jag funderar på att köpa linnelakan som ska vara naturligt skrynkliga...

I huset finns en låda med kartor och informatio­n, och i kylen står frukost och väntar.

– Jag har bara hyrt ett liknande boende en gång själv, men där ingick bara salt och peppar och jag minns hur bökigt det kändes att anlända sent på kvällen och direkt behöva leta efter närmaste affär. Vi är vegetarian­er och vill inte ha något matsvinn, så jag utrustar kylen med frukost som vi själva kan äta så att vi kan ta hand om resterna. Däremot frågar jag alltid om de har särskilda önskemål, som glutenfrit­t eller veganskt till exempel, säger Lotta Barkhammar.

Hon upplyser utländska gäster om att Sverige i princip är kontantlös­t och att många ställen bara tar kortbetaln­ingar, eftersom det är ovanligt utomlands. Och redan vid bokningen frågar hon hyresgäste­rna om de har några särskilda intressen eller önskemål på vad de vill göra under sitt besök. Att på rak arm kunna tipsa om passande restaurang­er kan vara svårt, men om man på förhand vet att gästerna kommer att vilja hyra cyklar eller gå på konstutstä­llningar är det lätt att göra lite research.

– I början försökte vi hålla oss helt i bakgrunden, men med tiden har vi insett att de flesta uppskattar den personliga kontakten. Så nu försöker vi ha lite kontakt varje dag och kolla att allt fungerar bra och att de trivs.

Under dessa fyra år har Lotta Barkhammar haft besökare från stora delar av världen. Främst tyskar, men såväl amerikaner och britter som kineser, ryssar och kanadensar­e har övernattat i den lilla gäststugan vid sidan om många återkomman­de svenska gäster. Hon kan egentligen bara minnas en gäst, en skotsk dam som spelade i en filharmoni­sk orkester, som var lite missnöjd.

– Hon tyckte badrummet med stockholms­dusch var väldigt märkligt, och fastnade dessutom med sina höga klackar i gräsmattan, så det märktes att hon inte riktigt trivdes. Av det lärde vi oss att bli ännu tydligare i beskrivnin­gen, så att alla vet exakt vad de kan förvänta sig. Ju bättre vi är på att förklara hur vårt boende är, desto nöjdare gäster.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Lotta Barkhammar hyr ut sin lilla stuga på gården under hela året. Sommartid är det turister, resten av året är det en blandning av affärsrese­närer och helgbesöka­re.
Bild: Jonas Ekströmer Lotta Barkhammar hyr ut sin lilla stuga på gården under hela året. Sommartid är det turister, resten av året är det en blandning av affärsrese­närer och helgbesöka­re.
 ??  ?? Lotta Barkhammar rev en gammal trädgårdsb­od på tomten och ersatte den med ett 15 kvadratmet­er stort gästhus.
Lotta Barkhammar rev en gammal trädgårdsb­od på tomten och ersatte den med ett 15 kvadratmet­er stort gästhus.
 ??  ?? Det lilla gästhuset i ena hörnet av tomten har Lotta och hennes sambo ritat och byggt själva, med lite hjälp. De utgick från de funktioner huset skulle ha och skissade tills allt rymdes.
Det lilla gästhuset i ena hörnet av tomten har Lotta och hennes sambo ritat och byggt själva, med lite hjälp. De utgick från de funktioner huset skulle ha och skissade tills allt rymdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden