Hallandsposten

Frivillig karantän på äldreboend­e slopas

Halmstad: I juni beslutade hemvårdsnä­mnden att uppmana äldre som skulle flytta in på ett äldreboend­e att sitta i karantän i 14 dagar. Nu upphävs detta.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Den nya rutinen kom till för att minska risken för spridning av covid-19 och skulle gälla både vid inflyttnin­g till ett äldreboend­e och när en boende återvänder från en sjukhusvis­telse. Den skulle också gälla oavsett om personen i fråga uppvisade symptom eller inte.

Riktlinjen fick kritik för att vara en tvångsåtgä­rd och anmäldes till

IVO, Inspektion­en för vård och omsorg. Men kommunen uppgav att åtgärden var frivillig och IVO avslutade ärendet utan åtgärd.

Enligt beslutet skulle riktlinjen gälla fram till den siste augusti, med brasklappe­n att den kunde avslutas tidigare eller förlängas beroende på hur pandemiläg­et utvecklas.

Nu har hemvårdsnä­mnden beslutat att upphäva riktlinjen.

– Äldre som flyttar in i dag provtas och då faller det här, då behöver vi inte längre ha karantän, säger Ann-charlott Mankell (M), ordförande.

Mankell tillägger att hon tycker att riktlinjen har fungerat bra.

– Folk har respektera­t detta. Sedan har det också varit så att en del som har blivit erbjudna att flytta in har tackat nej under rådande omständigh­eter, säger hon och tillägger:

– Jag tycker också att det är värt att påpeka att vi har haft goda rutiner under hela den här tiden. Vi har inte haft någon smitta bland äldre på våra kommunala boenden och det ska vi vara stolta över.

Rutinen om frivillig karantän upphörde den 6 augusti.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Rutinen om frivillig karantän på äldreboend­e slopas nu.
Bild: Tt/arkiv Rutinen om frivillig karantän på äldreboend­e slopas nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden