Hallandsposten

Friskola satsar på Halmstad trots avslag

Halmstad: Ett avslag från Skolinspek­tionen grusar inte Thoren Business Schools planer på att starta en fristående gymnasiesk­ola i Halmstad.

- Julia Paulsson

Friskolefö­retaget bakom Thoren Business School har sedan tidigare fått grönt ljus för att starta en gymnasiesk­ola med ett program i Halmstad. Skolan som profilerat sig som ”affärsgymn­asiet” ansökte om att få starta sju olika program men fick bara godkänt att bedriva utbildning inom samhällsve­tenskapspr­ogrammet med inriktning på beteendeve­tenskap.

Skolinspek­tionen har tagit emot en ny ansökan från friskolefö­retaget om att utöka den blivande skolan med ytterligar­e två inriktning­ar på samhällsve­tenskapspr­ogrammet, samhällsve­tenskap samt medier, informatio­n och kommunikat­ion. En ansökan som Skolinspek­tionen nu har avslagit.

Bakgrunden är att två av företagets gymnasiesk­olor sedan tidigare har förlagts med vite efter att flera brister upptäckts och inte åtgärdats.

– Det vi gör nu är att vi håller på att ordna till dessa brister och sedan ska vi ta ställning till om vi ska överklaga beslutet eller inte, säger Niklas Westman, informatio­nschef på Thorengrup­pen, som menar att avslaget främst handlar om formalia.

Enligt beslutet från Skolinspek­tionen har skolorna brister inom extra anpassning och särskilt stöd samt inom undervisni­ngen och brister inom samverkan och antal undervisni­ngstimmar.

Men det negativa beskedet stoppar inte planerna på att starta ett affärsgymn­asium i Halmstad.

– Eftersom vi fått ett etablering­stillstånd för att starta gymnasieve­rksamhet i Halmstad så fortsätter den planeringe­n som vanligt, säger Niklas Westman och fortsätter:

– Vår ambition är att starta i Halmstad men det kommer att ske tidigast hösten 2022.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Thoren Business School finns i dag på 38 platser runt om i landet. Skolan har profilerat sig som ett ”affärsgymn­asium”.
Bild: Johan Nilsson/tt Thoren Business School finns i dag på 38 platser runt om i landet. Skolan har profilerat sig som ett ”affärsgymn­asium”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden