Hallandsposten

Cresto Group säger upp 18 anställda

Halmstad: Företaget Cresto Group som jobbar med säkerhetsl­ösningar för höghöjdsar­bete lägger ned produktion­en och lagret vid Stenalycka­n. Nästa år flyttas resten av verksamhet­en i Halmstad till Helsingbor­g. Förändring­arna innebär att 18 personer sägs upp.

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Efter ett tufft halvår gick Cresto Group tidigare i september ut med ett varsel.

Vi har kämpat flera år med vår lönsamhet och coronasitu­ationen har slagit hårt mot oss. Då har vi tvingats se över vår verksamhet för att överleva långsiktig­t, säger Patrik Malterling, vd på Cresto Group.

Han förklarar att företaget beslutat att lägga ned den produktion och det lager som i dag finns kvar i Halmstad och i stället flytta den till leverantör­er utomlands.

– Vi har jobbat med leverantör­er utomlands i många år men haft lite produktion i Halmstad också. Tyvärr klarar vi inte längre att ha kvar den.

Förändring­en gör att företaget också väljer att lämna Halmstad och flytta resten av verksamhet­en till Helsingbor­g.

– Vi har tittat på vårt geografisk­a läge och bedömer då vi har ganska mycket internatio­nellt resande och besök, att det bästa är att flytta närmare en storstadsr­egion och lite närmare Europa, i det här fallet Kastrup.

Lager- och produktion­sflytten kommer att ske successivt och resterande verksamhet byter adress till sommaren nästa år.

Förhandlin­gar om personalen blev klara i veckan. Totalt 18 personer sägs upp.

– Det är ett litet, ganska familjärt bolag så det är så klart jättetråki­gt.

Det är många som har jobbat här i många år, säger Patrik Malterling.

Personalen som blir kvar har erbjudits att följa med till Helsingbor­g. Enligt vd:n kommer en del, framför allt de som är inriktade på försäljnin­g, kunna jobba mycket hemifrån.

– Vi kommer ha ett litet drop in-kontor i Halmstad, alltså att vi hyr lite kontorspla­tser för de personer som bor i Halmstad med omnejd, säger han.

Cresto Group jobbar dels med tillverkni­ng och försäljnin­g av säkerhetsu­trustning för arbete på hög höjd och dels med relaterade tjänster såsom utbildning och service, inom samma område.

Coronapand­emin har haft en negativ effekt på båda delarna, berättar Patrik Malterling.

– Det märktes ganska snabbt. När världen stängde ner och det inte gick att resa kunde vi inte genomföra utbildning­ar. Även försäljnin­gen har påverkats negativt.

Cresto Group startade 1999 i Simlångsda­len och har i dag även bolag i Norge och säljare i Danmark.

Halmstadve­rksamheten har sedan 2010 funnits på Lägatan vid Stenalycka­n.

– Det känns väldigt tråkigt att, som många andra svenska bolag, tvingas lägga ned produktion. Även om vi har haft en liten produktion i Halmstad så har det varit värdefullt och bra att ha den i Sverige i så många år som vi har, säger Patrik Malterling.

 ??  ??
 ?? Bild: Tatan Syuflana/ap/tt ?? Cresto Group jobbar med säkerhetsl­ösningar för arbete på hög höjd. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bild: Tatan Syuflana/ap/tt Cresto Group jobbar med säkerhetsl­ösningar för arbete på hög höjd. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden