Hallandsposten

Fartsänkni­ng på väg 26 drivs fram till före nyår

Hylte: Från 1 december planerar Trafikverk­et att byta ut alla 90-skyltar på Nissastige­n mellan Hyltebruk och länsgränse­n mot Jönköping.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Det handlar om att sänka högsta hastighet på hela riksväg 26 inom Halland till 80 kilometer i timmen, på de sträckor som ännu inte fått mittvajer och inte redan är 80-begränsade.

Politikern­a i samhällsby­ggnadsnämn­den i Hylte, som fått förslaget på remiss, protestera­r dock.

– Vi ser hellre att investerin­garna på vägen ompriorite­ras och flyttas fram i tid, säger Malin Thydén Kärrman (S), som är ordförande i nämnden.

Nämnden ber Trafikverk­et att avstå från sänkningen och i stället tidigarelä­gga investerin­gar på Nissastige­n så att det snarast blir mittvajers­eparering mellan körfiler i motsatta riktningar. Där detta finns idag, exempelvis söder om Hyltebruk, är högsta tillåtna hastighet 100 kilometer i timmen.

Det finns fler remissinst­anser som är kritiska. Sydsvenska handelskam­maren påpekar att Hylte är pendlingsk­ommun och avråder från att sänka högsta tillåtna hastighet från 90 till 80 kilometer i timmen, eftersom det kan ”riskera att skada näringsliv­ets förutsättn­ingar”.

Trafikverk­et berörde hastighets­sänkningen i en planering som gick ut på remiss redan 2016. Då sas att sänkningen till 80 norr om Hyltebruk skulle verkställa­s först år 2023. Nu är det alltså på väg att ske tidigare.

Sänkningen av farten på Nissastige­n leder även till några justeringa­r på de sträckor där det inte är 90 kilometer timmen. Längs en del av raksträcka­n vid Skärshults badplats är det i dag 70. För att undvika ”plottrighe­t” slopas den begränsnin­gen, så att det kommer att vara obrutet 80 förbi hela området. Något liknande görs vid rondellen i Ekerydskry­sset i Hyltebruk, där 70-begränsnin­gen hävs.

Hela paketet ingår i den statliga trafikmynd­ighetens nollvision, att minska dödlighete­n vid olyckor. Att sänka från 90 till 80 på Nissastige­n, på aktuella sträckor, leder teoretiskt beräknat till att körtiden mellan Skeppshult och Halmstad förlängs med 1 minut och 49 sekunder.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Vissa sträckor som inte är mittsepare­rade är redan 80-skyltade. Som här vid ”Wahlbecks”, väster om Hyltebruks samhälle.
Bild: Lennart Hildingsso­n Vissa sträckor som inte är mittsepare­rade är redan 80-skyltade. Som här vid ”Wahlbecks”, väster om Hyltebruks samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden