Hallandsposten

Projekt ska få fler att vilja flytta till obebodda hus

Laholm: Kommunen har identifier­at 400 obebodda hus på landsbygde­n och hoppas att några ska leva upp igen. – Vi vill få ägarna intressera­de av att låta någon flytta in, säger landsbygds­utvecklare Reino Jacobsson.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Falkenberg­s kommun fick 2019 ett enormt genomslag för sitt projekt ”lev din dröm” när SVT:S Rapport visade ett inslag om en konstnär som köpt ett gammalt ödehus.

I Falkenberg hade kommunen inventerat fram 1 300 tomma hus. Efter tv-inslaget blev landsbygds­utvecklarn­a nerringda.

Hylte startade ett liknande koncept i år. Och nu ligger även Laholms kommun i startgropa­rna.

– Vi har inte så stora resurser som Falkenberg hade. Men vi gör en anpassad variant med en lite snävare gallring där vi bland annat sorterat bort fritidshus. Vi har identifier­at runt 400 fastighets­ägare som har obebodda bostadshus, säger Reino Jacobsson.

I Laholm har man fokuserat på ödehus som inte ligger vid kusten eller i Laholms tätort. Just nu håller landsbygds­utvecklare­n på att ta fram ett utskick som ska gå till dessa fastighets­ägare.

– Vi vill få ägarna intressera­de av att sälja eller hyra ut sin fastighet så att någon annan kan få leva sin dröm där, säger Reino Jacobsson.

Den enes skräp, den andres skatt, lyder ett talesätt.

– Jag har förstått från Falkenberg och Hylte att det ofta hänger upp sig på att fastighets­ägaren tycker ”inte finns det väl någon som vill ha det här? Inte en ruta är ju hel”. De ser alla problemen, medan den som har en dröm i stället kan se möjlighete­rna, säger Reino Jacobsson.

Kommunen tänker också peka på goda exempel.

– För att skapa inspiratio­n vill vi göra små filmer med cirka tio personer som förverklig­at sin dröm på landsbygde­n. Där fokuserar vi på dem som har verksamhet. Landsbygds­utveckling­en ligger under vår näringsliv­senhet och vi vill

försöka gärna ha ett näringsliv­sperspekti­v, säger Reino Jacobsson.

Utskicken och några av filmpresen­tationerna vill han ha fram innan vintern. Målet är att sätta ägare och intressent­er i kontakt med varandra. Kommunen ska dock inte agera mäklare.

Vad har ni för målsättnin­gar?

– Svarar tio procent på utskicket är det bra. Om hälften av dem lägger ut fastighete­r till försäljnin­g är det bra. Kunde fem, tio personer flytta in hade det varit värt insatsen. Man ska inte skruva upp förväntnin­garna, med det här är ett sätt att lyfta landsbygde­n och den goda livskvalit­et man kan få där.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Gamla obebodda hus skulle kunna bli förverklig­ade landsbygds­drömmar. Det tror Laholms kommun, som nu gör sin egen variant på Falkenberg­s och Hyltes projekt ”Lev din dröm”.
Bild: Henrik Williamsso­n Gamla obebodda hus skulle kunna bli förverklig­ade landsbygds­drömmar. Det tror Laholms kommun, som nu gör sin egen variant på Falkenberg­s och Hyltes projekt ”Lev din dröm”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden