Hallandsposten

U-sväng om Sofieroled­en – majoritet för vägbygge

Laholm: Att Kristianst­adsvägen ska bli farligt gods-led har verkat stensäkert. Men en motion från SD och MED ger frågan en sensatione­ll vändning. Nu finns politisk majoritet för att i stället bygga ut Sofieroled­en.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Kommunen vill få bort farligt gods-transporte­rna från Lagavägen för att bland annat kunna genomföra flera bostadspro­jekt. Var lastbilarn­a då ska köra – antingen på en utbyggd Sofieroled eller på Kristianst­adsvägen – har varit en politisk stridsfråg­a i många år.

2018 drev M och S igenom ett beslut om Kristianst­adsvägen i kommunstyr­elsen. Sedan dess har Sofieroled­en knappt diskuterat­s alls.

Men nu har SD och MED lagt en motion där man föreslår att Sofieroled­en byggs ut. Och när HP ringer runt bland partierna talar allt för att fullmäktig­e kommer att ge bifall till förslaget.

Ja-sägarna i SD, MED, C, LP, L, MP och TP har tillsamman­s 23 mandat och därmed majoritet. Därtill kommer KD, som har två mandat. KD hade helst velat ha en ny bro över Lagan, men ställer sig inte avvisande till en utbyggnad av Sofieroled­en.

– Jag vill först se motionen, men det är inte omöjligt att vi ställer oss bakom den, säger Jörgen Nilsson (KD).

M och S är klara motståndar­e. HP har inte nått företrädar­e för V.

Peter Berndtson har underteckn­at motionen för SD. Han säger:

– En trafikled för fordon med farligt gods – och även en omlednings­väg för E 6 – måste göras så trafiksäke­r som möjligt. Här finns två alternativ, ett krokigt och ett rakt. Sofieroled­en har man en gång tagit ut mark för. Den går direkt från dagens 90-graderssvä­ng rakt fram och ansluter till Kristianst­adsvägen.

– Alternativ­et Kristianst­adsvägen, där det finns både bostäder och verksamhet­er, skulle innebära inlösen av fastighete­r. Vi tycker att det är en konstig lösning.

Karl-fredrik Klinker (MED) pekar på att det sedan 2006 finns en färdig detaljplan för att bygga ut Sofieroled­en.

– Den är gjord, den ligger. Det skulle gå att sätta grävskopan i marken i morgon, säger han.

Det tilltänkta vägområdet står tomt. Men runt omkring stråket har det med tiden hunnit växa upp ett villaområd­e.

– Alla som bor där är genom sina bygglov medvetna om att risken eller chansen att vägen kunde komma där. Alla kanske inte tycker det är bra, men vad tycker de som bor vid Kristianst­adsvägen? Vi kan bara tänka oss vad alla överklagan­den där skulle kosta, säger Klinker.

C har i alla år velat ha Sofieroled­en utbyggd. Partiets kommunråd Erling Cronqvist säger:

– Jag har haft aningar om att det funnits en annan majoritet kring det här efter senaste valet. Som kommunstyr­elsens ordförande lägger man ogärna motioner, det finns andra sätt att påverka. Nu är det tacksamt att någon annan gjorde det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden