Hallandsposten

Bygglovet tog lång tid – stugägare anmäler till JO

Mellbystra­nd: En fritidshus­ägare fick vänta nästan ett halvår på att få bygglov för en tillbyggna­d. På tok för länge, anser han och Jo-anmäler bygglovsko­ntoret.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Normalt ska det ta max tio veckor. Det här ärendet tog av olika skäl totalt över 24.

Mannen från Växjö ville bygga inomhusdus­ch och flytta ett sovrum på sitt sommarhus i Mellbystra­nd.

Ansökan om bygglov stämplades in på Laholms kommun 3 december förra året. Men det blev många turer i ärendet och beslutet blev inte klart förrän 20 maj.

Växjöbon är allt annat än nöjd med kommunens handläggni­ng. Till Justitieom­budsmannen (JO) skriver han att anmälan förhoppnin­gsvis ska leda till att Laholm följer efter andra kommuner som har kortat sin handläggni­ngstid avsevärt.

I plan- och bygglagen finns en maxtid för hur lång tid ett bygglov får ta. Grundregel­n är tio veckor till beslut, efter att kompletta handlingar lämnats in. Tiden får förlängas en gång med högst tio veckor.

Så blev det i det här ärendet, konstatera­r Charlotta Hansson, chef för samhällsby­ggnadskont­oret i Laholm.

– Saker och ting hängde upp sig under tiden. Bland annat är det en arrendetom­t, och där är vi beroende av fastighets­ägaren för att kunna framställa en nybyggnads­karta. Det tog ganska lång tid, säger Charlotta Hansson.

Bygglovet innebar en mindre avvikelse från detaljplan­en. Tillbyggna­den hamnade för nära tomtgränse­n med drygt en meter. En granne hade synpunkter på rättvisan i detta.

Enligt kommunens synsätt blev bygglovet klart 13 veckor efter att handlingar­na var kompletta 19 februari.

– Vi får avvakta och se vad JO säger. Vi har gjort efter bästa förmåga. Man får ha med i beräkninge­n att precis under den här perioden har det varit en pandemi. Det har vi också drabbats av, med sjukfrånva­ro på kontoret, säger Charlotta Hansson.

Under 2010-talet har bygglovsko­ntoret enligt uppgift bara Jo-anmälts en gång tidigare, då gällande ett småstugeom­råde i Mellbystra­nd. Den gången fick kommunen ingen kritik.

Bygglovet kostade strax över 10 000 kronor. Stugägaren vill få sänkt avgift som kompensati­on. Den frågan ligger hos länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden