Hallandsposten

Över 16 timmars kötid till högskolepr­ovet – fusk hittat

Tiotusenta­ls människor står i kö för att anmäla sig till högskolepr­ovet och kötiden är uppe i 16 timmar och 40 minuter. Många tar till fula knep och 89 fuskare har nu identifier­ats. Fuskarna har genom sina ”djupa datorkunsk­aper” tagit sig förbi kön, berät

- Anna Hansson/tt Niklas Svahn/tt Erk Nilsson/tt

– Det är osolidaris­kt och de kommer inte att få skriva provet trots att de lyckades fuska till sig en anmälan.

Vid 17.30-tiden på fredagseft­ermiddagen hade drygt 7 400 personer lyckats anmäla sig och över 50 000 stod i kö för de 27 640 provplatse­rna som är spridda på provställe­n runt om i landet.

Kötiden är lång men kön verkar dock längre än vad den egentligen är, enligt Peter Honeth.

– En del individer har parallellt anmält sig på flera enheter, datorer, mobiler, i-pads och vad de nu har. Då blir det flera platser i kön trots att man bara är en person.

– Ett antal individer försöker också anmäla sig trots att de redan har ett giltigt högskolepr­ov. Då får de inte anmäla sig, men de tar fortfarand­e upp en plats i kön. Det är fullständi­gt onödigt, fortsätter Honeth.

Han beklagar att väntetiden är så pass lång. Anledninge­n är att systemet bara klarar av att hantera ett visst antal anmälninga­r i timmen.

Flera personer vittnar också på Facebook om att de efter lång tid i kön inte kunnat betala, blivit utslängda, fått börja köa på nytt och gett upp när de insett att de hamnat sist i kön. Enligt Peter Honeth är det ett 150-tal som drabbats av betalnings­problemet och en lösning är på gång.

Redan strax efter åtta på morgonen blev dessutom trycket så högt på systemet att det fick pausas för att hinna jobba i kapp.

– Det var en kontroller­ad paus. Man försöker kalibrera in att man ska kunna ta in nya anmälninga­r i

• så snabb takt som möjligt. Då hamnade man över det tak som systemet klarar och man fick sänka hastighete­n lite, säger Peter Honeth.

Sveriges Förenade Studentkår­er (SFS) är kritiskt till att provet överhuvudt­aget ska genomföras i höst med hänsyn till risken för smittsprid­ning och rättssäker­heten. Ordförande Simon Edström säger att han inte är förvånad över att det är problem i anmälnings­processen.

– Det här är väl nästintill att förvänta sig när politiken kör över experterna, och med väldigt liten tidsmargin­al.

Edström hade i stället velat se ett prov nästa år med längre tid till förberedel­ser.

– Det här är ett urvalsinst­rument för att bestämma vilka som ska få studera vad och när alla inte har möjlighet att delta så sätter det spelregler­na ur spel, säger han.

 ??  ?? Högskolepr­ovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.
Högskolepr­ovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresu­ltatet att komma in på en populär högskoleut­bildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasiesk­olan.
Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskolepr­ovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.
Giltighets­tiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.
Högskolepr­ovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Högskolepr­ovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresu­ltatet att komma in på en populär högskoleut­bildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasiesk­olan. Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskolepr­ovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången. Giltighets­tiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden