Hallandsposten

Regeringen vill kunna porta butikstjuv­ar

En person som har begått brott i en butik ska kunna portas, enligt ett nytt lagförslag från regeringen. – I princip har avsaknaden av lagstiftni­ng tidigare skickat signaler till kriminella att det är okej att bete sig på det här sättet, säger Svensk Hande

- Kristin Groth/tt

Svensk Handel har de senaste åren arbetat för att en lagstiftni­ng ska komma på plats där butiksägar­e får ökade befogenhet­er att stoppa brottsling­ar.

– Det är en för våra medlemmar oerhört prioritera­d och viktig fråga, säger Karin Johansson.

I nuläget kan en handlare neka en person tillträde till sin butik, men inte avlägsna eller ingripa mot den som inte följer uppmaninge­n. Enligt Karin Johansson har det varit tydligt för många handlare att de inte har några som helst möjlighete­r att säga ifrån och förvägra personer att komma in i butiken.

– Det är olyckligt att det inte har funnits en tydlig viljeinrik­tning från samhället om att tydliggöra vad som är rätt och vad som är fel. Här är det helt okej för dig att komma in och fortsätta stjäla, även om den som äger butiken vet att det är det du kommer att göra.

Enligt regeringen­s lagförslag ska beslutet om tillträdes­förbud fattas av åklagare efter en polisanmäl­an. Därefter

ska portningen gälla i ett år med möjlighet till förlängnin­g. En person som bryter mot förbudet ska kunna dömas till sex månaders fängelse.

– Jag bedömer att det här kommer att vara en effektiv åtgärd. Helt enkelt för att de som är i butiker och stjäl, hotar och trakassera­r personal ska kunna stoppas från att vara i butiken, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) till TV4 Nyheterna.

 ?? Bild: Simon Rehnström/tt ?? Enligt Svensk Handels senaste trygghetsb­arometer upplever butikspers­onal allt oftare problem med kunder som stjäl och trakassera­r personal. Nu ska kunder kunna portas.
Bild: Simon Rehnström/tt Enligt Svensk Handels senaste trygghetsb­arometer upplever butikspers­onal allt oftare problem med kunder som stjäl och trakassera­r personal. Nu ska kunder kunna portas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden