Hallandsposten

Thunberg vid riksdagen – strejker världen över

Över 3 000 planerade skolstrejk­er. Under fredagen trotsar aktivister världen över pandemibeg­ränsningar för att samlas i en global aktionsdag för klimatet.

- TT

Greta Thunberg strejkar utanför riksdagshu­set i Stockholm.

För första gången sedan coronapand­emin tog fart genomför Greta Thunbergs rörelse Fridays for future under fredagen en större, världsomsp­ännande aktionsdag för klimatet.

I Sverige är Greta Thunberg tillbaka utanför Sveriges riksdag för den skolstrejk som nu är inne på sin 110:e vecka. Men dagens aktion är en pandemianp­assad version.

”Vi strejkar på över 3 100 platser. I Sverige är folksamlin­gar över 50 personer inte tillåtna på grund av covid-19, så vi anpassar oss”, skriver Thunberg på Instagram.

Unga aktivister samlas även på ett 80-tal andra platser runtom i landet. Kravet är en rättvis klimatomst­ällning som klarar Parisavtal­et.

”Pandemin har visat oss att politiker har makt att agera snabbt och i enlighet med den bästa tillgängli­ga forskninge­n. Men inte ens under en pandemi blir klimathote­t mindre reellt. Inga åtgärder har tagits för att minska globala utsläpp av växthusgas­er på ett hållbart och rättvist sätt”, säger Alde Fermskog vid Fridays for future Växjö i ett pressmedde­lande.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ??
Bild: Janerik Henriksson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden