Hallandsposten

Oklart om ny Eu-politik ger fler asylsökand­e

Eu-kommission­ens nya förslag till ny asyl- och migrations­politik kan både öka och minska invandring­en till Sverige. Syskoninva­ndring kan öka den medan stramare gränskontr­oller kan leda till en minskning, enligt Migrations­verkets generaldir­ektör Mikael Rib

- Petronella Uebel/tt

När Eu-kommission­en i veckan presentera­de sitt förslag till ny asyloch migrations­politik reagerade Moderatern­a och Sverigedem­okraterna direkt och riktade kritik mot de nya undantagen från Dublinföro­rdningen. M och SD anser att det kommer att drabba länder som Sverige som historiskt tagit emot många asylsökand­e hårt.

– Det är klart att om man utvidgar undantagen från nuvarande

Dublinföro­rdningen så är det någonting som förmodlige­n kommer att träffa länder med en tidigare stor invandring. Det är en enkel logik, säger Mikael Ribbenvik.

Migrations­verket har ännu inte hunnit analysera Eu-kommission­en förslag i detalj, men Mikael Ribbenvik säger att verket kan hantera de saker som hittills kommit fram.

– Vi har ju redan den här typen av ansöknings­process som beskrivs. Vi har en verksamhet som passar väl ihop med förslagen, så det är inget vi hoppar till för.

Hans uppfattnin­g är att de utvidgade undantagen från Dublinföro­rdningen kommer att öka antalet asylsökand­e till Sverige. Undantagen innebär att asylsökand­e ska kunna skickas vidare för prövning i länder där de har syskon, tidigare arbetat eller studerat. I dag krävs att make, maka eller barn finns i landet för att man ska skickas vidare.

– Men det finns ingen statistik på hur många asylsökand­e som har syskon i andra medlemssta­ter. En annan aspekt på detta är att man inte bara godtar om en person säger att han har jobbat i Sverige eller har sin syster här, utan han måste kunna visa det, säger Mikael Ribbenvik.

Eu-kommission­en föreslår att registreri­ngen vid första ankomsten till EU ska stramas upp med bland annat fingeravtr­yck och identitets­kontroll.

– De stater som ligger främst i ledet ska få in alla som söker asyl. I dag ser det inte ut så. Tittar vi tillbaka i tiden är det ganska många som aldrig blivit registrera­de, säger Mikael Ribbenvik.

Han pekar också på att många asylsökand­e, som registrera­s i exempelvis Grekland, i dag fortsätter till Sverige.

– De ska åka tillbaka till Grekland, men det blir ingenting, eftersom inte Grekland tar emot den. De följer inte dagens regelverk. En del av förslagen kan innebära att fler kommer till Sverige och en annan del av förslaget kan innebära färre. Hur det blir totalt sett är för alldeles för tidigt att säga, säger Mikael Ribbenvik.

 ??  ??
 ??  ?? Mikael Ribbenvik.
Mikael Ribbenvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden