Hallandsposten

Attackeran­de antikroppa­r ger unga svår covid-19

Varför blir vissa unga och tidigare friska personer mer sjuka av coronaviru­set än andra? Ny forskning visar att en del patienter bär på ”felriktade” antikroppa­r – som attackerar det egna immunsyste­met.

- Klara Stefansson/tt

Ett genombrott i covid-19-forskninge­n. Så beskriver Petter Brodin, forskare vid Karolinska institutet (KI), de nya resultaten i covidstudi­erna.

Han arbetar vid institutio­nen för kvinnors och barns hälsa på KI, och är nu även svensk koordinato­r för ett internatio­nellt forsknings­projekt. Syftet: att undersöka varför vissa patienter under 50 år, utan underligga­nde sjukdomar, blir svårt sjuka av coronaviru­set.

– Det har varit otroligt tydligt att det är en minoritet, men vi har från början tänkt att det är något fel med den gruppen, säger Petter Brodin till TT.

Forskarna har nu fått en del svar genom två studier, som publicerat­s i tidsskrift­en Science.

En gemensam faktor bland de allvarliga covidfalle­n är brist på proteiner som kallas typ 1-interferon­er. Interferon­er produceras i kroppen, bland annat i samband med virusinfek­tioner, för att störa virusets förökning.

– Vi har sett tidigare att det här viruset har en förmåga att direkt hämma interferon­produktion. Det är en unik aspekt av viruset, som skiljer sig från exempelvis influensa, säger Petter Brodin.

I den ena studien har 987 patienter som fått livshotand­e lunginflam­mation på grund av covid-19 undersökts.

Mer än 10 procent av patientern­a hade så kallade autoantikr­oppar mot interferon­er vid infektione­ns början. Med enklare ord: ”felriktade” antikroppa­r som attackerar det egna immunsyste­met.

Bland dessa cirka 100 personer med autoantikr­oppar var 95 procent män.

– Det är en av flera faktorer som kan förklara varför män i större utsträckni­ng drabbas av den här livshotand­e, svåra infektione­n – medan kvinnor i större utsträckni­ng klarar sig bra, säger Petter Brodin, och syftar på den yngre målgruppen.

Hur många i samhället bär då på dessa felriktade antikroppa­r? Inte särskilt många, verkar det som. Bland 1 227 slumpmässi­gt utvalda friska personer visade sig endast fyra ha dem, enligt studien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden