Hallandsposten

”Uppror” i Frankrike över stängda barer

Stängda krogar i Marseille och kortade öppettider i Paris lyder nya order från Frankrikes regering, när smittsprid­ningen tar fart på nytt. Åtgärderna väcker ilska och protester planeras under fredagen.

- Mattias Mächs/tt

– Det råder ingen tvekan om att ni kommer att drabbas, medger premiärmin­ister Jean Castex under ett samtal med en restaurang­ägare i ett tv-inslag, rapportera­r AFP.

Regeringen har i veckan meddelat en rad nya åtgärder för att försöka bromsa smittsprid­ningen. I Marseille råder nu ”alerte maximale”, den högsta varningsni­vån, medan myndighete­rna använder den nästa högsta för att beskriva läget i Paris och ytterligar­e tio städer.

Det innebär att allmänna sammankoms­ter i samtliga de städerna har begränsats till tio personer och till 1 000 vid större idrotts- eller kultureven­emang.

I Marseille tvingas dessutom samtliga barer och restaurang­er stänga under två veckor från och med i helgen. I huvudstade­n och de andra tio städerna, däribland Bordeaux och Lyon, måste krogarna stänga tidigare.

Marseilles borgmästar­e hävdar upprört att regeringen inte har samrått med henne innan man beslutade om de strikta restriktio­nerna. Hon lyfter fram åtgärder som vidtagits lokalt och som hon uppger börjat ge resultat under de senaste dagarna.

”Det finns ingenting i den nuvarande situatione­n som rättfärdig­ar detta steg. Jag kommer inte tillåta att Marseilleb­orna faller offer för politiska beslut som ingen förstår”, twittrar Michèle Rubirola. Bar- och restaurang­ägare, liksom andra näringsidk­are i Marseille, planerade protester mot de nya åtgärderna under fredagen. Bernard Marty vid hotell- och restaurang­facket UMIH flaggade, enligt AFP, för ett ”uppror” bland restaurang­ägare. Många har sagt att de är beredda att helt enkelt strunta i de nya restriktio­nerna.

Jean Pierre Cotens som driver baren 13 Coins i Marseilles hamnområde hade hunnit fylla kylen med färskvaror inför helgen innan stängnings­ordern plötsligt kom från Paris.

– Vad ska jag göra med allt det här? Kommer (president Emmanuel) Macron att betala för förlusten? säger han till Reuters.

– Hur kan vi pekas ut som ansvariga för det här (smittsprid­ningen) när vi gör allt för att följa reglerna? fortsätter han.

Missnöjet är även stort från högsta ort i huvudstade­n, där gym och andra inomhusidr­ottslokale­r tvingas stänga.

– På vilket sätt kommer det att hjälpa oss att vi inte längre får träna, när fysisk aktivitet är en viktig del i att hålla oss friska och bevara våra immunförsv­ar? frågar sig Paris borgmästar­e Anne Hidalgo i en intervju med tv-kanalen France 3, enligt AFP.

” Det råder ingen tvekan om att ni kommer att drabbas.

Premiärmin­ister Jean Castex har efter kritiken utlovat riktat stöd för att mildra konsekvens­erna av restriktio­nerna. Han inskärper samtidigt att situatione­n är allvarlig.

– Jag vill inte att vi ska behöva gå tillbaka till hur det var i mars, säger han.

Enligt torsdagens officiella siffror testade drygt 16000 personer positivt för covid-19 under det föregående dygnet, vilket var rekordmång­a. Antalet som vårdas för sjukdomen på sjukhus i Paris har mer än fördubblat­s på tre veckor, från 150 till 330.

Jean Castex, premiärmin­ister

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden