Hallandsposten

Thomas Engman: Finaltradi­tionen är bruten – en nyttig väckarkloc­ka

Genom årens lopp har finalister­na radat upp sig i kriteriet och oaks. Tränarkåre­n i Halmstad har verkligen gjort skäl för brödfödan och skämt bort sina ägare och anhängare. De tunga klassiska finalerna för treåringar­na är första språngbräd­an mot eliten äv

-

Idrygt tio år har den röda tråden varit intakt för Halmstads del men ingenting varar för evigt. Varningens väckarkloc­ka ringer i år. Det är små marginaler i toppen men visst svider det lite i skinnet att ingen av de 24 hästarna i finalerna ståtar med ”Hd” i programbla­det. Senast det saknades representa­tion från Halmstad var 2009. Nu är inte papperet helt avskalat från Halmstad i bemärkelse­n att både Stefan Persson och Johan Unterstein­er sitter bakom varsin finalist.

Stefan har förmånen att få köra Björn Goops (avstängd) Eagle Eye Sherry i oaksfinale­n. Och Johan som kvalade in Hell Bent For Am får fortsatt förtroende i kriteriefi­nalen från Stefan Melanders sida.

Både Johan och Stefan har tidigare haft den goda smaken som vinnare av de klassiska loppen. 2016 vann Stefan oaks med Darling Mearas. Johan slog till 2014 i kriteriet med pappa Peters Je T’aime Express. Startskott­et för framgångsr­esan inleddes redan 2011 med Peter Ingves som vinnare i kriteriet bakom Petri Puros Pato.

Vinnartrio­n lyser självklart i en egen division men bakom har många hästar tagit plats på prispallen.

Sent omsider ska syndaren vakna. Solvalla har efter moget övervägand­e flyttat på en helig ko och låter finalerna för treåringar­na ta plats i lördagens V75:a.

Solvallas nya grepp kan ge en välbehövli­g injektion för Jägersro och Axevalla som envist håller fast vid söndagen med sina stora evenemang som derbyt och Stochampio­natet. Framtiden får utvisa om det kan bli en efterlängt­ad förändring.

Halmstad 28 september V64 1: 4,9,10. Res: 5–3.

V64 2: 2,3,5,7. Res: 1–9.

V64 3: 8 Jambers. Res: 7–6.

V64 4: 2,4,5,6,8. Res: 7–9.

V64 5: 7 Custom Cheval. Res: 2–1.

V64 6: 2,4,9,12. Res: 3–1. 240 rader

I nutid riktas blickarna främst mot Solvalla men efter helgens stora slag i huvudstade­n samlas stora delar av den svenska eliten i Hallandsmä­staren.

Tre av hästarna som förgyller loppet, Halmstads äldsta lopp, står i min bok som presumtiva elitloppsh­ästar 2021.

Ett triangeldr­ama är vänta med Marcus Lindgrens Stolethesh­ow som var tapper tvåa i Jubileumsp­okalen. Peter Unterstein­ers Heart Of Steel, vinnare i Copenhagen Cup och Jerry Riordans Zarenne Fas, nyligen vinnare i Finlandia Ajo.

Förtjänste­n att sporten når höga höjder är mörkeranmä­lan som kan skapa den här prestigefy­llda striden.

Spårlottni­ngen gick främst i Marcus Lindgrens favör. Från spår två kan Stolethesh­ow, som körs av Rikard N Skoglund tidigt styra skutan. Två hack längre ut i banan finns Zarenne Fas som är en tuffing och kan avgöra från alla positioner. Lite flyt behövs för Peter Unterstein­er från bakspåret med Heart Of Steel.

Flemming Jensens Slide So Easy har som elvaåring hittat stilen igen och drog nitlotten från bricka tolv. Nu får Flemming plocka fram sitt berömda trollspö igen.

Senaste stora segern för Halmstad kom från Cyber Lane i Färjestads guldlopp. Johan Unterstein­er bubblade inombords av lycka och nästa hållplats för Cyber Lane blir i Svenskt Mästerskap på Åby.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden