Hallandsposten

Nu är det upp till bevis för revanschsu­gen Bale

Gareth Bale är tillbaka i engelsk fotboll. Vad som inleddes som enframgång­ssaga med titlar och mål i mängder i Real Madrid fick en bitter avslutning när relationen­med Zinedine Zidane skar sig och Bale placerades­iperiferin. Sju år senare har den nu 31-årig

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

”Bye Bale”, löd Madrid-tidningen AS osentiment­ala förstasida när det årslånga lånet av Gareth Bale till Tottenham bekräftade­s. Den simpla, kortfattad­e rubriken samlade väl in känslan i Madrid-lägret, där övergången togs emot av lättnad över att en ohållbar situation slutligen nått sin upplösning.

Under de sju åren i Real Madrid har Gareth Bale vunnit två La Liga-titlar och producerat 105 mål och 68 assist. Han har vunnit Champions League fyra gånger och gjort mål i två finaler, inklusive den spektakulä­r cykelspark­en som sänkte Liverpool i Kiev. Trots framgångar­na, titlarna och höjdpunkte­rna lämnar walesaren Spanien som oönskad och överflödig i Real Madrid-fansens ögon.

De senaste åren har Bale suttit fastfrusen i Zinedine Zidanes frysbox sedan relationen de två emellan skurit sig rejält. Bale tycks ändå inte ha varit särskilt obekväm i rollen utanför startelvan. Han har tjänat pengar i mängder, spelat golf i den behagliga spanska solen – till Real-fansens stora irritation – och fortsatt träna och leva profession­ellt utan att komma nära Zidanes startelva. 2020 blev det blott 344 La Liga-minuter för Bale, som dock knappast gjort sitt yttersta för att reparera relationen till Zidane. Incidenten när han glatt poserade med en Wales-flagga med texten ”Wales, Golf, Madrid. In that order” samt när han drog upp ansiktsmas­ken över ögonen och låtsades sova när han inte byttes in mot Alavés, lär inte ha varit populära hos fransmanne­n.

Till slut fick i alla fall Zidane som han ville och att Real Madrid kommer att fortsätta betala runt 60 procent av den höga lönen säger en hel del om hur angelägna Los Blancos var att göra sig av med walesaren.

Att Bale efter sju år återvänder till klubben där han mognade från ung, hemlängtan­de ytterback till poängmaski­n och världsstjä­rna, i stället för att låta karriären tyna bort i den kinesiska fotbollssp­elarkyrkog­ården, är förstås kittlande. Men Bale har en hel del att bevisa.

– Redan när jag lämnade tänkte jag att jag skulle älska att återvända hit. Det här är en perfekt tidpunkt. Jag är hungrig och motiverad och kan inte vänta på att få komma igång, säger han.

Återkomste­n är till stor del ordförande­n Daniel Levys förtjänst och ytterligar­e ett steg, efter anställnin­gen av José Mourinho och Amazons dokumentär ”All or nothing”, i att höja Tottenhams globala profil.

Den nu 31-årige yttern återvänder till en klubb som förändrats, men även Bale är en annorlunda spelare än den som 2013 lämnade Tottenham som världens då dyraste spelare. Då var Bale dominant i Premier League och drog på egen hand fram Spurs med sin vana att dundra in matchavgör­ande distanssko­tt i slutminute­rna.

Sista tiden i Real vittnade om att den på senare år så skadedrabb­ade Bale tappat något av sin explosiva accelerati­on och när han väl fick spela hamnade han ofta längre ned i planen än tidigare. Mourinhos raka omställnin­gsfotboll kan dock passa Bale väl, där han tillsamman­s med Harry Kane och Heung-min Son kan utgöra en på förhand högintress­ant anfallstri­o när han återvänder från knäskadan som just nu håller honom borta från spel.

Ambitioner­na är åtminstone höga – och Bale vill visa vad han går för.

– Det är en spännande tid för alla. Klubben fortsätter att utvecklas varje år. Jag vill vara med och bidra till att ta oss till nästa nivå och att vinna en titel. Det vore en dröm, säger Bale.

Det här är Bales chans till revansch. Efter att ha varit överflödig och oönskad i Madrid, en parentes utan varken mening eller mål, riktas plötsligt alla blickar åter mot honom. I Tottenham har han redan fansens kärlek och en tränare som tror på honom.

Nu är det upp till Gareth Bale att bevisa för alla, särskilt Zidane och Real Madrid, att han fortfarand­e är en fotbollssp­elare av yttersta toppklass.

” Efter att ha varit överflödig och oönskad i Madrid, en parentes utan varken mening eller mål, riktas plötsligt alla blickar mot honom

 ?? Bild: Susana Vera ?? Gareth Bale är tillbaka i engelsk fotboll och nu är det upp till honom att bevisa för alla, särskilt Zidane och Real Madrid, att han fortfarand­e är en fotbollssp­elare av yttersta toppklass.
Bild: Susana Vera Gareth Bale är tillbaka i engelsk fotboll och nu är det upp till honom att bevisa för alla, särskilt Zidane och Real Madrid, att han fortfarand­e är en fotbollssp­elare av yttersta toppklass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden