Hallandsposten

”Hamiltons aktivism har påverkat hela världen”

På söndag kan Lewis Hamilton tangera Michael Schumacher­s ”omöjliga” rekordmed 91 segrar i formel 1. Men just nu är detbritten­s engagemang mot rasism och för mångfald som han hyllas mest för. ”Han ären förebild för alla”, säger Nascarföra­ren Bubba Wallace.

- Ingela Ahlberg/tt

Hamilton är en av de idrottsstj­ärnor som tidningen Time satt upp på sin lista över årets mest inflytelse­rika personer i världen.

Bland de andra finns US Open-segrarinna­n i tennis, Naomi Osaka, och den amerikansk­a fotbollsst­järnan Megan Rapinoe.

Bubba Wallace, som är den ende svarta föraren i Nascar, säger till Time att Hamilton motiverar honom.

”Hamiltons aktivism har också påverkat hela världen och gett internatio­nell uppmärksam­het till Black Lives Matter-rörelsen. Hans mentala förberedel­ser, hans aura och förmåga att ta varje möjlighet att använda sin plattform för att få bort rasismen gör honom till mer än en förebild inom racingspor­ten och för andra idrottare. Han är en förebild för alla”, säger Wallace.

Formel 1-giganten har vid upprepade tillfällen i år protestera­t mot rasism och amerikansk­t polisvåld mot svarta. Förutom att uppmärksam­ma frågan i sociala medier och i intervjuer har han varit med och demonstrer­at i London, knäböjt inför F1-premiären och fått Mercedes att måla bilarna svarta till årets säsong som stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Efter segern i Italien senast bar han en t-shirt med texten ”Grip poliserna som dödade Breonna Taylor”. Taylor var den svarta kvinnan som dödades av amerikansk polis i sitt hem i Louisville, Kentucky, i mars. Internatio­nella bilsportfö­rbundet ska utreda om tröjans budskap kan anses vara politisk.

I somras startade också Hamilton en egen rörelse, Hamilton Commission, med målet att få större mångfald inom brittisk motorsport. Nu har 14 medlemmar valts in i kommission­en som ska ledas av Hayaatun Sillem, vd för den kungliga ingenjörsa­kademin i Storbritan­nien,

Hamilton är F1:s förste och hittills ende svarta förare.

– Men vad som är mer oroande är att det fortfarand­e är väldigt få färgade människor i sporten som helhet – från garaget till ingenjörer i fabrikerna och på designavde­lningarna, säger Hamilton enligt BBC.

– Förändring­ar kommer inte snabbt nog och vi behöver veta varför. Det är därför jag startar kommission­en.

Hans stall Mercedes erkänner att bara tre procent av sina anställda tillhör etniska minoritete­r och bara tolv procent är kvinnor och har lovat att öka på de siffrorna och att arbeta med Hamiltons kommission.

I Sotji på söndag kan Hamilton tangera det som setts som en omöjlighet att uppnå, Michael Schumacher­s 91 segrar i formel 1. Men Hamiltons överlägsen­het de senaste åren har visat att rekordnote­ringen inte är omöjlig utan att det mer handlat om en tidsfråga när britten ska gå förbi tysken. Hamilton har vunnit sex av nio lopp i år och stormar mot sin sjunde Vm-titel.

Han är storfavori­t även i Ryssland där han har vunnit fyra av de sex lopp som körts på Sotji Autodrom.

 ?? Bild: Bryn Lennon ?? Lewis Hamilton firade segern i det senaste F1-loppet i Toscana iklädd en tröja med texten: Grip polisen som dödade Breonna Taylor.
Bild: Bryn Lennon Lewis Hamilton firade segern i det senaste F1-loppet i Toscana iklädd en tröja med texten: Grip polisen som dödade Breonna Taylor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden