Hallandsposten

Pizzaexper­t från Lilla Napoli utmanas i tv

I ett nytt tv-program utmanas falkenberg­arenbesmir Balaj i pizzagrädd­ning av Vm-femman Paul Svensson.

- Martin Erlandsson

Ungefär halvvägs in i första avsnittet av det nya Svt-programmet ”Den gröne slaktaren” dyker Besmir Balaj från Lilla Napoli i Falkenberg upp. Med sig har han sin egen vedeldade ugn, som får upp värmen till närmare 500 grader.

Den 34-årige falkenberg­aren ska tävla mot tv-kocken Paul Svensson, som bland annat blev femma i kock-vm 2003 (Bocuse d’or), prisades av Måltidsaka­demin för sin kokbok ”Paul grillar” 2010 och slutade på fjärde plats i tv-tävlingen ”Kockarnas kamp” 2012.

Programled­aren Anne Lundberg var även med 2017 när Paul träffade Besmir på Lilla Napoli efter att ha övat på att göra pizza i självaste Neapel.

Vem som vinner pizzatävli­ngen ska inte avslöjas här, men Besmir Balaj säger att han blir nervös när han ser den skånska juryn, som består av Titti Qvarnström, första kvinnan som fick en stjärna i Guide Michelin, matskriben­ten och recensente­n Linda Dahl samt krögaren Philip Liedberg.

Paul Svensson gör en modern pizza med vilda örter, hampa i degen och en fransk dipsås till kanterna.

Besmir Balaj, som är Skandinavi­ens

första certifiera­de bagare av napolitans­k pizza, ställer upp med klassikern Margherita, där egen mozzarella-ost på komjölk är en av de endast fyra ingrediens­erna – de andra är deg, tomatsås och färsk basilika.

HP har pratat med Besmirs kollega Ville Ilola på Lilla Napoli, som hälsar att de inte vill kommentera det kommande Svt-programmet.

 ?? Bild: SVT ?? Anne Lundberg är programled­are för ”Den gröne slaktaren” (SVT) där Paul Svensson försöker göra en godare pizza än den napolitans­ka klassikern som Besmir Balaj från Lilla Napoli i Falkenberg gräddar i sin egen ugn.
Bild: SVT Anne Lundberg är programled­are för ”Den gröne slaktaren” (SVT) där Paul Svensson försöker göra en godare pizza än den napolitans­ka klassikern som Besmir Balaj från Lilla Napoli i Falkenberg gräddar i sin egen ugn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden