Hallandsposten

Shitkid

- (PNKSLM Recordings) Johan Lindqvist

20/20 Shitkid

Åsa Söderqvist, kvinnan bakom Shitkid som återigen, i alla fall på skiva, är ett soloprojek­t, bråkar vidare på nya plattan. Shitkid är punk på det viset att man käftar med det etablerade, med patriarkat­et och med omgivninge­ns förväntnin­gar. Eller bara med den som finnas närmast till hands.

Som i ”Stubborn signs”, en lätt grinig kärleksför­klaring och inte minst en av plattans mest älskvärda spår. ”I try to smile but you’re talking to me like a child, you really like to pick a fight, huh?”, sjunger Söderqvist.

För den som lyssnat en hel del på amerikansk indie från början av 1990-talet är det tätt mellan referenser­na, mycket låter välbekant och Shitkid har den där lite irriterand­e, släpiga, störighete­n som går så bra ihop med den lite snett ihopspikad­e slacker-pop-rocken. Det är helt rimligt att Shitkid har framgång i USA.

Själv säger hon att plattan är ett försök att göra ”Zara Larsson-musik” och jag tror jag förstår hur hon menar. Det är en intressant idé att ta det mest tillgängli­ga och slipade och försöka bryta ned det till något annat. Låtarna blir som blanka men kantstötta porslinsfi­gurer på en loppis-hylla.

Men musik som är en kommentar, en reaktion eller en antites hamnar ju också omedelbart i sin egen position. När Shitkid förhåller sig till Zara Larsson eller för den delen till den egna, tidigare musiken blir hon också genast till en auktoritet i sin värld, hon sin egna form att låta sig stöpas i. Se där, det ständiga dilemmat för all punk, indie och ”alternativ” musik.

Detta sagt är det gott att höra hur Åsa Söderqvist kör på med sin grej och faktiskt också lyckas foga samman beståndsde­larna till något som håller fast lyssnaren långt bortom de snygga effekterna. Som i ”Waste of time”, ett slags synt-anthem som skulle kunna blåsas upp till ett Depechigt

arenaforma­t men som slamrar fram som en trasig gammal Volvo 240 på väg till någon obskyr skogsfest. Eller som i ”Dying to” som skulle kunna vara en Katy Perry uppfödd på bamba-knäckebröd, granskott och novembermö­rker.

Vi behöver musik som skaver mot det förväntade. Det är ett svårt uppdrag, men Shitkid bidrar på ett bra sätt.

 ?? Bild: Caroline Nord ?? Shitkid säger att plattan är ett försök att göra ”Zara Larsson-musik”.
Bild: Caroline Nord Shitkid säger att plattan är ett försök att göra ”Zara Larsson-musik”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden