Hallandsposten

Pernilla August och Rolf Lassgård gör serie om Kim Wall

Tre år efter mordet på den svenska journalist­en Kim Wall skildras den danska polisens mordutredn­ing metodiskt och detaljerat i tv-serien ”Utredninge­n”. – För mig var det framför allt avgörande att Ingrid och Joachim Wall ville att det här skulle berättas,

-

Sommaren 2017 säger Kim Wall farväl till familj och vänner för sista gången, innan hon kliver ombord på den hembyggda ubåten UC3 Nautilus för en reportager­esa med den danske ubåtsbygga­ren Peter Madsen.

I april 2018 döms Madsen till livstids fängelse för mordet på Wall.

”Utredninge­n”, skriven och regisserad av Tobias Lindholm, i nära samarbete med Kim Walls föräldrar, mordutreda­ren Jens Møller och åklagaren Jakob

Buch-jepsen, visar vad som hände under månaderna mellan Walls försvinnan­de och den slutgiltig­a domen.

– Min första tanke var ”nej tack, det här vill inte jag vara med i”. Det var innan jag hade träffat Tobias och hört vad det var han ville berätta, och på vilket sätt han ville göra det, säger Pernilla August.

I Lindholms skildring av händelsefö­rloppet får tittaren följa polisens idoga arbete i nästintill minutiös detaljrike­dom. Inlednings­vis finns bara frågor, och två oroliga föräldrar som kräver svar. Den misstänkte förövaren nämns aldrig vid namn. Det här är inte hans berättelse.

– Vi har varit marinerade i det otäcka, det har skrivits så oerhört mycket om det, men inte om baksidan – de som faktiskt har arbetat med det, och om ljuset – Ingrid och Joachim – som jag blir väldigt gripen av, säger August.

– Det är så viktigt att komma ihåg att vi måste välja ljuset och välja bort mörkret. Det låter så banalt men är så viktigt att komma ihåg, att det finns ett fungerande samhälle med en fungerande poliskår. Det

 ??  ?? I ”Utredninge­n” skildras den danska polisens arbete efter den svenska journalist­en Kim Walls försvinnan­de. Serien har premiär på måndag.
I ”Utredninge­n” skildras den danska polisens arbete efter den svenska journalist­en Kim Walls försvinnan­de. Serien har premiär på måndag.
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Ingrid Wall och Joachim Wall talar inför Kim Walls minneslopp 2018.
Bild: Johan Nilsson/tt Ingrid Wall och Joachim Wall talar inför Kim Walls minneslopp 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden