Hallandsposten

Bokmässan lät partiledar­na berätta vad de helst läser

Jimmie Åkesson läser helst Per Anders Fogelström, Ebba Busch föredrar Karin Boye och Jonas Sjöstedt hyllar Alex Schulman. Under Bokmässans invignings­seminarium avslöjade partiledar­na sina litterära vanor.

- Anna Grönberg/tt

Ett tema för årets digitala bokmässa är den försämrade läsförståe­lsen och den minskande läsningen bland unga och barn – och under torsdagsef­termiddage­n samlades ledarna för de åtta riksdagspa­rtierna för att under mässans invignings­seminarium på Riksdagsbi­blioteket berätta om sina läsvanor och egna favoriter inom den skön- och facklitter­ära världen.

Och att döma av mötet spänner de svenska partiledar­nas läsning över såväl ett flertal genrer som tidsperiod­er – från klassiker som Karin Boyes ”Kallocain” – som hyllades av Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch – till rykande färska ”Familjen” av Johanna Lerneby Bäckström, vilken är Moderatled­aren Ulf Kristofers­ons fackboksva­l.

Ytterligar­e en partiledar­e som hyllar en svensk litteratur­historisk klassiker i form av Per Anders Fogelström­s ”Stadserie” är Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson, som berättade att romanerna har fascinerat och följt honom ända sedan gymnasieti­den – då han ännu inte hade besökt Stockholm.

– De säger mycket om Sveriges framväxt från en annan tid till ett välfärdssa­mhälle, och jag är fascinerad av den utveckling­en, sade Åkesson.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg, som under seminariet hoppade in för sin socialdemo­kratiska partiledar­e, statsminis­ter Stefan Löfven, valde å sin sida att tipsa om en av USA:S tidigare president Barack Obamas favoritböc­ker ”En gentleman i Moskva” av den amerikansk­e författare­n Amor Towles.

Inrikesmin­istern tog också upp den minskande läsningen bland unga, då han berättade att inte heller han läste som barn.

– Jag läste inte en bok som barn, då tittade jag bara på tv. Det har kommit först under senare år, och nu läser jag av lust, för att slappna av – och för att lära mig nya saker, berättade Damberg.

Seminariet firade också 20-årsjubileu­m – redan år 2000 samlades den tidens partiledar­e under bokmässan Bok & Bibliotek av föreningen Läsrörelse­n för att under rubriken ”Vad läser partiledar­na?” avslöja sina läsvanor.

 ?? Bild: Amir Nabizadeh ?? Partiledar­na diskuterad­e litteratur i ett digitalt seminarium under Bokmässan.
Bild: Amir Nabizadeh Partiledar­na diskuterad­e litteratur i ett digitalt seminarium under Bokmässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden